Cukinia - wartości odżywcze

Dlaczego warto jeść cukinię?



Cukinia jest warzywem bardzo dobrym, bogatym w wartości odżywcze, a zarazem neutralnym, gdyż nadaje się do różnego rodzaju dań.

Pomysły na dania z cukinią poniżej:

1. Przepis na cukinię faszerowaną.
2. Przepis na krem z cukinii.
5. Przepis na placuszki z cukinii.



Zalety cukinii:
- zawiera dużo potasu, witaminę A, C, K i B1 oraz beta karoten;
- dzięki zawartej w niej luteinie jest cenna dla zdrowia naszych oczu;
- jest niskokaloryczna, gdyż w 100g zawiera jedynie ok. 16kcal;
- łagodzi nadkwasotę żołądka - odkwasza organizm i wpływa na proces trawienia, dlatego też może być polecana maluchom w postaci zupy krem;
- można ją jeść zarówno na surowo jak i gotowaną bądź smażoną;
- dzięki jej neutralnemu smakowi nadaje się do różnego rodzaju dań - zarówno na słodko jak i na ostro;
- jest lekkostrawna;
- dzięki wspomnianemu potasowi wspomaga usuwanie zatrzymanie wody metabolicznej z organizmu;
- jest warzywem o niskim indeksie glikemicznym, zatem mogą jeść ją osoby chore na cukrzycę;
- cukinii nie trzeba obierać ze skórki w szczególności cukinie młode.

Reasumując polecam zjadać cukinię jak najczęściej! 
Jest bardzo pysznym i wartościowym warzywem o niskim indeksie glikemicznym, co jest istotne dla osób będących na diecie!

Share this:

JOIN CONVERSATION

1 komentarze: