Ciasteczka owsiane z kokosowymi wiórkami

PRZEPIS NA CIASTECZKA OWSIANE Z WIÓRKAMI KOKOSOWYMI




Składniki:

– 1 szklanka obranych migdałów;
– 3 jajka;
– 1 szklanka wiórek kokosowych;
– ½ szklanki płatków owsianych;
– 1 szklanka mąki żytniej razowej lub pełnoziarnistej;
- 3 łyżeczki stewii;
– 3 łyżki oleju kokosowego;
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
- opcjonalnie: 6 suszonych śliwek lub moreli.

Sposób przygotowania:


- na małe kawałeczki siekamy obrane migdały;
- mąkę, wiórki kokosowe, płatki owsiane oraz stewię i sodę oczyszczoną mieszamy w misce i dodajemy do nich pokrojone migdały, a opcjonalnie również możemy dodać posiekane morele lub śliwki;
- w osobnej misce miksujemy jaja, a następnie wlewamy je do miski z mąką i resztą składników;
- olej kokosowy roztapiamy w małym rondelku - gdy już się rozpuści wlewamy go do naszej masy i ponownie mieszamy. Gdy masa nie będzie wystarczająco klejąca, można dodać jeszcze olej kokosowy lub łyżkę oliwy.
- z całości masy formujemy okrągłe ciasteczka na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce;
- piekarnik nagrzewamy do 165-170 stopni i pieczemy przez ok.40minut, aż się zarumienią.

 


Jakie cenne właściwości zawierają owsiane ciasteczka?

Migdały zawierające m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe są źródłem substancji odżywczych - sa bogate w witaminę B2, E oraz w błonnik - na 100g zawierają go aż ok. 13g. Mąka razowa i płatki owsiane dostarczą również niezbędnego błonnika poprawiającego pracę jelit i układu trawiennego, a olej kokosowy usprawni funkcjonowanie naszego mózgu, układu pokarmowego oraz zwiększy poziom dobrego cholesterolu!

Więcej o oleju kokosowym i jego właściwościach możecie przeczytać tutaj. 


Share this:

JOIN CONVERSATION

5 komentarze: