Chleb gryczany z cukinią
Składniki:
- 400g kaszy gryczanej białej;
- 1 średnia cukinia;
- 6 łyżeczek siemienia lnianego;
- 3 łyżeczki słonecznika;
- 3 łyżeczki soli morskiej;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Sposób przygotowania:
- kaszę opłukać i zalać wodą - odstawić na całą noc;
- rano kaszę opłukać ponownie i zostawić w świeżej wodzie na min.12h;
- po co najmniej 12h kaszę blendować na pół gładko, dodać sodę oczyszczoną, sól, siemię lniane oraz słonecznik;
- cukinię zetrzeć na tarce i dodać do masy - wszystko dokładnie wymieszać;
- masę przelać do podłużnej foremki wysmarowanej uprzednio masłem;
- piec w temperaturze 180 stopni przez półtora godziny - można dłużej gdy chleb się jeszcze wystarczająco nie zarumieni, lub gdy wolimy aby miał ciemną skórkę.
Chleb wychodzi bardzo wilgotny, ale zarazem bardzo smaczny!
Witam, przepis jest bardzo ciekawy i godny wypróbowania, mam pytanie, czy kaszę należy zblendować wraz z wodą w której była kasza, dziękuję i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWitam, wodę należy odlać przed zblendowaniem kaszy. :) Pozdrawiam serdecznie!
Usuńdla mnie bomba ! nie wiedziałem że to takie proste
OdpowiedzUsuńbardzo fajny wpis
OdpowiedzUsuń