Chleb gryczany z cukinią

Przepis na CHLEB GRYCZANY Z CUKINIĄ

Składniki:
- 400g kaszy gryczanej białej;
- 1 średnia cukinia;
- 6 łyżeczek siemienia lnianego;
- 3 łyżeczki słonecznika;
- 3 łyżeczki soli morskiej;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Sposób przygotowania:

- kaszę opłukać i zalać wodą - odstawić na całą noc;
- rano kaszę opłukać ponownie i zostawić w świeżej wodzie na min.12h;
- po co najmniej 12h kaszę blendować na pół gładko, dodać sodę oczyszczoną, sól, siemię lniane oraz słonecznik;
- cukinię zetrzeć na tarce i dodać do masy - wszystko dokładnie wymieszać;
- masę przelać do podłużnej foremki wysmarowanej uprzednio masłem;
- piec w temperaturze 180 stopni przez półtora godziny - można dłużej gdy chleb się jeszcze wystarczająco nie zarumieni, lub gdy wolimy aby miał ciemną skórkę.

Chleb wychodzi bardzo wilgotny, ale zarazem bardzo smaczny!

SMACZNEGO!


Share this:

JOIN CONVERSATION

4 komentarze:

  1. Witam, przepis jest bardzo ciekawy i godny wypróbowania, mam pytanie, czy kaszę należy zblendować wraz z wodą w której była kasza, dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, wodę należy odlać przed zblendowaniem kaszy. :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. dla mnie bomba ! nie wiedziałem że to takie proste

    OdpowiedzUsuń