Arbuz - właściwości odżywcze

 

Arbuz -  właściwości odżywcze

Arbuz stanowi doskonałą przekąskę na II śniadanie - dodaje energii, a przede wszystkim orzeźwia w upalne dni.
Arbuz jest niskokaloryczny, gdyż plaster o gramaturze 350g zawiera ich ok. 125kcal, zatem częściej na arbuza mogą pozwalać sobie osoby będące na diecie.
 
Jakie właściwości odżywcze ma arbuz?

  • zawiera dużą ilość antyoksydantów w tym likopen i beta-karoten, które pomagają w usuwaniu wolnych rodników z naszego organizmu; 
  • posiada sporą ilość potasu – (Uwaga! Dlaczego potas jest tak ważny w naszym organizmie? – więcej informacji o potasie znajdziesz -> tutaj)
  • zawiera błonnik niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszych jelit, wapń, żelazo oraz magnez; 
  • dzięki wspomnianemu potasowi i magnezowi wpływa na obniżenie ciśnienia krwi oraz na zdrowy wygląd naszej skóry i paznokci; 
  • wspomaga oczyszczanie nerek i odtruwanie organizmu, dzięki zawartej w nim wodzie;  
  • pestki arbuza zawierają magnez, cynk oraz żelazo, białko oraz
    wit. z grupy B
    i są JADALNE (więcej o witaminach z grupy B znajdziesz –> tutaj).

Pamiętajcie o tym, że aż ok. 90% arbuza stanowi woda, dlatego też jest moczopędny i doskonale wspomaga usuwanie zbędnej wody metabolicznej z Naszego organizmu! ;) 

Wpływa na gospodarkę wodną organizmu ale również pozytywnie oddziałuje na układ sercowo-naczyniowy.
Spożywajcie arbuza szczególnie teraz w letnie dni. Polecam spróbować połączenie arbuza z serem feta w formie sałatki- doskonałe połączenie smaku i aromatu.
 
  Najlepiej postarajcie się nie usuwać z arbuza pestek, gdyż tak jak wspominałam zawierają dużo witamin! Gdy nie masz przy sobie butelki wody – arbuz doskonale ugasi Twoje pragnienie! :)

 

Share this:

JOIN CONVERSATION

1 komentarze:

  1. uwielbiam arubzy, a ze względu na jego właściwości używam oleju zimno tłoczonego do różnych potraw :P

    OdpowiedzUsuń