Najzdrowszy olej kokosowy
Dla niektórych jeszcze nieznany... a dla niektórych uwielbiany nie tylko w kuchni ale i w codziennej pielęgnacji ciała i włosów! Dziś chciałabym poruszyć tematykę oleju kokosowego - moim zdaniem najzdrowszego oleju pod wieloma względami.
Zapach oleju kokosowego jest niesamowity - wręcz należy do moich ulubionych...
Przejdźmy zatem do najważniejszego - olej kokosowy tłoczony na zimno nie przyczynia się do przyrostu tkanki tłuszczowej. Jest prozdrowotny, wspomaga przemianę materii i jest wykorzystywany do produkcji energii. Jakie jeszcze posiada właściwości?
Przede wszystkim:
- zawiera nasycone kwasy tłuszczowe średniołańcuchowe (MCFA/MCT) - (to właśnie kwasy tłuszczowe nasycone długołańcuchowe powodują przyrost tkanki tłuszczowej w organizmie, których NIE ZAWIERA OLEJ KOKOSOWY);
- średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (kwas
laurynowy, kwas
mirystynowy, kwas
palmitynowy, kwas
kaprylowy, stearynowy itd.) są sprawnie trawione i wykorzystywane w energię oraz przyczyniają się do tym samym do przyspieszenia metabolizmu;
- usprawnia układ odpornościowy i pokarmowy (kwas kaprylowy);
- kwas laurynowy zawarty w oleju niszczy drobnoustroje oraz ma właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze;
- usprawnia pracę mózgu;
- obniża ryzyko rozwoju otyłości, miażdżycy czy chorób serca;
- zwiększa poziom dobrego cholesterolu - HDL;
- obniża poziom cholesterolu LDL;
- reguluje poziom cukru we krwi, zapobiega skokom wydzielania insuliny - może być stosowany przez cukrzyków;
- zawiera szereg dobroczynnych antyoksydantów;
- polecany jest kobietom w ciąży oraz dzieciom - poprawia wchłanianie magnezu i wapnia w organizmie;
- wykorzystywany w kosmetyce: nawilża i wygładza skórę, odżywia włosy;
- dzięki działaniu antybakteryjnym - pomaga w leczeniu trądziku i zapalenia skóry.
Olej kokosowy ma gęstą konsystencję - tak jak widać na zdjęciu. Po włożeniu go do lodówki jest tak twardy, że aż trzeba kroić go nożem. :) Powyżej 26 stopni przyjmuje postać płynną, a na patelni szybko się rozpuszcza.
Jak wykorzystywać i do czego stosować olej kokosowy?
- idealny podczas gotowania i pieczenia: można na nim spokojnie smażyć i grillować (kwasy tłuszczowe nie podlegają utlenianiu) lub wykorzystywać do pieczenia ciast czy ciasteczek;
- można stosować do smarowania pieczywa;
- można stosować do smarowania pieczywa;
- świetnie się sprawdza w kosmetyce - odżywia skórę, paznokcie i włosy (można stosować go jako maska do włosów).
Olej kokosowy jest bardzo wydajny - wystarczy tylko łyżka, na której możemy usmażyć np. pyszne jogurtowe naleśniki. :)
Osoby odchudzające się - nie wystrzegajcie się oleju kokosowego! Najlepiej stosować 2 łyżki stołowe dziennie lub 1 łyżkę oleju kokosowego do gotowania i np. 1 łyżkę oleju lnianego do sałatek. :)
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń