Domowy hamburger fit


Dzisiaj specjalnie coś dla lubiących potrawy typu fast food! Domowy hamburger z grillowanym mięsem, świeżymi warzywami i niskokalorycznymi sosami. :)

Potrzebne będą (porcja na 4 hamburgery):
- pól kilo mięsa wołowego lub wieprzowego z szynki;
- 4 ciemne, pełnoziarniste bułki;
- liście sałaty;
- 4 pomidory;
- 1 czerwona cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 mały ogórek;
- 1 mały jogurt;
- garść natki z pietruszki;
- łyżeczka oleju kokosowego;
- przyprawy: oregano, bazylia, pieprz ziołowy, sól morska, papryka ostra;



 
Przygotowanie:
- patelnię smarujemy olejem kokosowym, następnie na rozgrzaną patelnię nakładamy wcześniej uformowane i doprawione (papryką, pieprzem ziołowym, solą) mięso (ja akurat smażyłam na patelni grillowej);
- 2 pomidory kroimy w plastry, natomiast dwa pozostałe wykorzystujemy do zrobienia sosu pomidorowego;
- liście sałaty i pietruszki myjemy, ogórka kroimy w plastry oraz siekamy czerwoną cebulę;
- przekrojone bułki podgrzewamy w piekarniku na termoobieg ok.100 stopni, aby były chrupiące.






Przygotowanie sosu pomidorowego:
- 2 pomidory siekamy, dodajemy 1 ząbek czosnku, szczyptę soli i oregano - następnie miksujemy blenderem i dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego.

Przygotowanie sosu czosnkowego:
- jogurt naturalny należy połączyć z posiekanymi ząbkami czosnku i posypać do smaku bazylią i szczyptą morskiej soli.

Wysmażone mięso nakładamy do gorących i chrupiących bułek, smarujemy sosami, dodajemy warzywa i GOTOWE! :)

SMACZNEGO! :)




Share this:

JOIN CONVERSATION

7 komentarze:

  1. Jak ja lubię takie domowe fast foody. Gdy już się spróbuje takiego swojego hamburgera, żaden kupny go nie przebije :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że nie przebije! Tym bardziej, że wiemy jakie składniki dodajemy do takiego domowego hamburgera, a w kupnym nie zawsze wiadomo co jest w środku :P ! :) Pozdrawiam! :)

      Usuń
  2. O rany, wygląda przepysznie! Zajrzałam na Twojego bloga z myślą o zrobieniu sałatki z kurczaka a wygląda na to że na obiad zrobię burgery które itak są kaloryczne.. ;) Zrobiłam ostatnio również krem paprykowy według Twojego przepisu, wyszedł bardzo smaczny. Dziękuję Ci bardzo! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Bardzo mnie to cieszy, gdy inspiruję przepisami inne osoby! Pozdrawiam serdecznie! :)

      Usuń
  3. Zawsze mam opory przed takimi niekonwencjonalnymi składnikami. Wole jednak klasyczne burgery, dlatego przeważnie stołuję się w ROAD American Restaurant, podają tak klasyczne burgery.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy jest inny i każdy lubi co innego. :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń