Smakowe oliwy
Przedstawiam Wam prosty i szybki przepis na smakowe oliwy, które można dodawać do sałatek, pieczywa czy makaronu... Doskonale sprawdzają się jako dodatek zamiast sosów do domowej pizzy - zapraszam również do zapoznania się z przepisem na "dietetyczną włoską pizzę" (link tutaj).
Oliwy jakie możecie wykorzystać to oliwy tłoczone na zimno, extra virgin z pierwszego tłoczenia czy np. olej lniany, który w szczególności polecany jest do sałatek i spożywania go na zimno.
Moja ulubioną smakową oliwą jest z oliwa czosnkowa.
Wystarczy dodać do buteleczki, do której wlejemy oliwę pocięte ząbki czosnku, które uprzednio delikatnie zostały ponacinane i uciśnięte.
Kolejna oliwa, którą przyrządziłam to oliwa z bazyliowa z papryczkami peperoni. Do buteleczki od oliwy dodałam świeże liście bazylii oraz pokrojone papryczki peperoni.
Trzecia smakowa oliwa to oliwa pomidorowo - ziołowa - są w niej pokrojone suszone pomidory i zioła takie jak oregano i rozmaryn.
Oliwy wystarczy odstawić i już po kilku dniach nabiorą odpowiedniego smaku
i aromatu, zarówno czosnkowego jak i ziołowego. Oczywiście możecie dodać do oliwy inne dodatki. Czy macie jakieś pomysły lub może posiadacie już swoje ulubione smaki oliwy?
POLECAM! :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz