Jogurtowe naleśniki z twarogiem
Pyszne naleśniki bez mleka na bazie jogurtu naturalnego. Idealne na śniadanie lub lekki obiadek.
Porcja 6 naleśników - potrzebne będą:
- 2 szklanki dowolnej mąki;
- 2 szklanki wody;
- 1 szklanka jogurtu naturalnego;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
- 1 jajko;
- 3 łyżeczki cukru;
- szczypta soli.
Nadzienie twarogowe:
- 100g twarogu chudego lub półtłustego;
- 2 łyżki jogurtu naturalnego;
- 2 łyżeczki cukru brązowego.
Przygotowanie:
- wszystkie składniki dodajemy do miski i miksujemy, ciasto musi być jednolite i nie za bardzo gęste, zatem gdy jest zbyt gęste możemy dodać więcej jogurtu naturalnego lub wody;
- na rozgrzaną patelnię wlewamy po kolei porcje ciasta i smażymy z każdej strony ok. 1 minutę;
- swoje naleśniki smażyłam bez dodatku oliwy na patelni - jeżeli jednak chcecie możecie je oczywiście smażyć na łyżce oliwy;
- do usmażonych naleśników nakładamy twaróg oraz ulubiony dżem i zawijamy naleśniki w rulonik. :)
GOTOWE! Proste, szybkie i przede wszystkim smaczne.
Polecam podawać naleśniki z jogurtem i ulubionymi owocami oraz dowolnym dżemem.
Pozdrawiam i życzę smacznego! :)
pyszności :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :) ...i zdecydowanie polecam wypróbować przepis!
UsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :) Pozdrawiam!
UsuńPrzepis do wypróbowania. Wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńPolecam! :) Dodatkowo naleśniki mają specyficzne i "puchate" ciasto, a zarazem delikatne...zapewne dzięki jogurtowi naturalnemu. :)
UsuńSuper pomysł na dzisiejszy posiłek :) Dzięki.
OdpowiedzUsuńPolecam - najlepiej na śniadanie lub słodki obiad. Pozdrawiam!
Usuń