Jogurtowe naleśniki z twarogiem



Pyszne naleśniki bez mleka na bazie jogurtu naturalnego. Idealne na śniadanie lub lekki obiadek.

Porcja 6 naleśników - potrzebne będą:
- 2 szklanki dowolnej mąki;
- 2 szklanki wody;
- 1 szklanka jogurtu naturalnego;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
- 1 jajko;
- 3 łyżeczki cukru;
- szczypta soli. 

Nadzienie twarogowe:
- 100g twarogu chudego lub półtłustego;
- 2 łyżki jogurtu naturalnego;
- 2 łyżeczki cukru brązowego.





Przygotowanie:
- wszystkie składniki dodajemy do miski i miksujemy, ciasto musi być jednolite i nie za bardzo gęste, zatem gdy jest zbyt gęste możemy dodać więcej jogurtu naturalnego lub wody;
- na rozgrzaną patelnię wlewamy po kolei porcje ciasta i smażymy z każdej strony ok. 1 minutę;
- swoje naleśniki smażyłam bez dodatku oliwy na patelni - jeżeli jednak chcecie możecie je oczywiście smażyć na łyżce oliwy;
- do usmażonych naleśników nakładamy twaróg oraz ulubiony dżem i zawijamy naleśniki w rulonik. :)

GOTOWE! Proste, szybkie i przede wszystkim smaczne. 







Polecam podawać naleśniki z jogurtem i ulubionymi owocami oraz dowolnym dżemem.

Pozdrawiam i życzę smacznego! :)


Share this:

JOIN CONVERSATION

8 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję! :) ...i zdecydowanie polecam wypróbować przepis!

      Usuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis do wypróbowania. Wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! :) Dodatkowo naleśniki mają specyficzne i "puchate" ciasto, a zarazem delikatne...zapewne dzięki jogurtowi naturalnemu. :)

      Usuń
  4. Super pomysł na dzisiejszy posiłek :) Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam - najlepiej na śniadanie lub słodki obiad. Pozdrawiam!

      Usuń