Przepis na sernik z dynią

Przepis na sernik z dynią na czekoladowym spodzie

Przepis jest znakomity, a sernik delikatny i rozpływający się w ustach. 
Wbrew pozorom, przepis na sernik z dynią wcale nie jest czasochłonny. 
Polecam gorąco!


Składniki:
- 500g twarogu chudego;
- 250g serka typu włoskiego lub sera ricotta;
- 300g kakaowych herbatników;
- 200g masła;
- 4 łyżki oleju kokosowego;
- 1/2 szklanki cukru lub ksylitolu;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
- 1 budyń waniliowy;
- 2 pełne szklanki dynii (obranej, pokrojonej w małe kawałki).;
- 5 jaj.


Sposób przygotowania spodu i wierzchniej kruszonki:
- ciasteczka kruszymy w misce, w małym rondelku roztapiamy masło oraz olej kokosowy i wlewamy do miski z pokruszonymi ciasteczkami;
- wszystko razem rozgniatamy ręką i łączymy składniki - masa powinna się lepić, ale zarazem być krucha;
 - dno blachy wysmarowanej masłem wykładamy masą ciasteczkowo-kakaową - wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok.10minut i pieczemy w 170 stopniach;
- spód wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
UWAGA: 1/3 masy należy pozostawić na wierzchnią kruszonkę!

Sposób przygotowania masy sernikowej:
- obrane kawałki dyni wsypujemy do garnka i zalewamy wodą - gotujemy ok.15 minut, aż zmięknie;
- twaróg oraz ser miksujemy w melakserze lub blenderze, dodajemy jaja, cukier, budyń, sodę oczyszczoną nie przerywając miksowania;
- wciąż miksujemy wszystko na bardzo gładką masę, następnie dodajemy wystudzoną dynię, którą uprzednio należy zmiksować blenderem;
- jeszcze raz wszystko razem miksujemy;
- masę wlewamy do blachy z kakaowym spodem, następnie posypujemy delikatnie kakaową kruszonką w małych odstępach i drobnych kawałeczkach;
- sernik z dynią pieczemy najpierw 15 minut w 180 stopniach, następnie 40 minut w 160 stopniach i kolejne 40 minut w 130 stopniach.

SMACZNEGO!





Share this:

JOIN CONVERSATION

1 komentarze: