Krem paprykowo-pomidorowy przepis

Krem paprykowo-pomidorowy - przepis

Krem ma doskonały, wyrazisty smak - moja ulubiona zupa krem oprócz kremu z cukinii!
Krem paprykowo-pomidorowy jest dość rozgrzewającą zupą, zatem jest idealna podczas nadchodzącej jesieni i zimy!


Składniki:

- 5 papryk;
- 1 duża cebula;
- 4 ząbki czosnku;
- 2 duże przeciery pomidorowe lub 2 duże pomidory w puszce;
- 2 łyżki oliwy;
- sól, pieprz do smaku;
- pieprz cayenne;
- oregano, zioła prowansalskie.

Sposób przygotowania:

- papryki myjemy i kroimy, wyjmując środek z papryk i usuwając ziarna;
- do garnka wlewamy oliwę, cebulę i ząbki czosnku obieramy i kroimy następnie wrzucamy do garnka i rozgrzanej oliwy;
- dodajemy do garnka papryki, wszystko przysmażamy następnie zalewamy wodą, aż pokryją się nią wszystkie składniki - łącznie dusimy wszystko na małym ogniu ok.20 minut, aż przede wszystkim zmięknie papryka;
- doprawiamy przyprawami, miksujemy zawartość garnka, wlewamy do warzyw przeciery pomidorowe lub pomidory z puszki i jeszcze raz miksujemy;
- wszystko razem należy jeszcze raz zagotować i ewentualnie ponownie doprawić do smaku.

Krem polecam podawać z prażonym słonecznikiem i natką pietruszki.

SMACZNEGO!

Share this:

JOIN CONVERSATION

1 komentarze: