Ciasteczka owsiane z daktylami i chia

Przepis na...
CIASTECZKA OWSIANE Z DAKTYLAMI I CHIA

Składniki:
- 1,5 szklanki mąki owsianej;
- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej;
- 0,5 szklanki mąki orkiszowej lub bezglutenowej (w przypadku osób na diecie bezglutenowej);
- 3 jaja;
- 10 daktyli;
- 1/3 szklanki cukru lub ksylitolu;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 masło - 170g;
- 2 łyżeczki nasion chia.

Sposób przygotowania:
- mąki wsypać do miski;
- daktyle pokroić na małe kawałeczki, następnie dosypać do mąk;
- wbić jaja, cukier, proszek do pieczenia oraz nasiona chia - wszystko razem wymieszać z mąkami;
- dodać pokrojone cząstki masła i wszystko razem ugniatać na gładką masę, gdyby ciasto się lekko kleiło, można podsypać jeszcze delikatnie mąką;
- kolejny krok to wałkowanie ciasta i wykrawanie ulubionych kształtów ciasteczek - ja wybrałam standardową foremkę okrągłą;
- piec w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut aż się zarumienią.

SMACZNEGO!


Share this:

JOIN CONVERSATION

4 komentarze: