Faszerowana cukinia przepis




Faszerowana cukinia – przepis

Lekkie a zarazem pożywne danie – faszerowana cukinia pieczona z mięsem mielonym wołowym i warzywami. Propozycja obiadu bądź kolacji – uroczystej lub na co dzień ! :) Przede wszystkim cukinie są bardzo łatwe w przygotowaniu!

Potrzebne będą (porcja dla 3-4 osób):
-4 średnie cukinie;
-0,5kg mielonego mięsa wołowego;
-6 dużych pomidorów lub 2 przeciery pomidorowe bez konserwantów;
-1 cebula;
-0,5kg pieczarek;
-1 papryka czerwona i 1 papryka zielona;
-4 ząbki czosnku;
-150g sera mozzarella;
-2 łyżki oleju kokosowego;
-przyprawy: pieprz ziołowy, pieprz cayenne, sól morska, oregano, bazylia.


 


Przygotowanie:
-cukinie myjemy i kroimy wzdłuż na pół, następnie środek cukinii wydrążamy łyżeczką (środek cukinii można później wykorzystać do farszu lub do pesto warzywnego); przekrojone cukinie wkładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą;
-przygotowanie farszu: mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym i smażymy doprawiając solą morską i pieprzem ziołowym; myjemy i kroimy pieczarki, papryki i cebulę;
-gdy mięso mamy już podsmażone przekładamy je do garnka, a na patelnie wrzucamy pokrojoną paprykę i cebulę – podsmażamy i dodajemy później do usmażonego mięsa;
-w kolejnym etapie smażymy pieczarki i usmażone dodajemy do mięsa, papryki i cebuli;
-następnie na patelnię dodajemy przeciery pomidorowe lub zmiksowane pomidory wraz z posiekanym drobno czosnkiem oraz dodajemy oregano i bazylię – po 2 minutach dodajemy sos do naszego garnka z farszem;
-cały farsz mieszamy i faszerujemy nim przekrojone i wydrążone cukinie oraz posypujemy starkowanym lub pokrojonym serem mozzarella.

Cukinię wsadzamy do rozgrzanego piekarnika na 170 stopni na ok. 30minut – najlepiej przykryć naczynia żaroodporne z cukiniami folia aluminiową, aby ser nam się nie przypiekł, a cukinie były miękkie i rozpływające się w ustach. :)

SMACZNEGO!



Share this:

JOIN CONVERSATION

2 komentarze:

  1. Faszerowana cukinia jest super. Ja jeszcze zapiekam ją na wierzchu z serem:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, z zapieczonym serem smakuje świetnie! Jednak dla chcących uniknąć zbędnych kalorii polecam zawsze jednak bez sera. :)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń