Faszerowana cukinia przepis
Faszerowana cukinia – przepis
Lekkie a zarazem pożywne danie – faszerowana cukinia pieczona
z mięsem mielonym wołowym i warzywami. Propozycja obiadu bądź kolacji –
uroczystej lub na co dzień ! :) Przede wszystkim cukinie są bardzo łatwe w przygotowaniu!
Potrzebne będą (porcja dla 3-4 osób):
-4 średnie cukinie;
-0,5kg mielonego mięsa wołowego;
-6 dużych pomidorów lub 2 przeciery pomidorowe bez
konserwantów;
-1 cebula;
-0,5kg pieczarek;
-1 papryka czerwona i 1 papryka zielona;
-4 ząbki czosnku;
-150g sera mozzarella;
-2 łyżki oleju kokosowego;
-przyprawy: pieprz ziołowy, pieprz cayenne, sól morska,
oregano, bazylia.
Przygotowanie:
-cukinie myjemy i kroimy wzdłuż na pół, następnie środek
cukinii wydrążamy łyżeczką (środek cukinii można później wykorzystać do farszu
lub do pesto warzywnego); przekrojone cukinie wkładamy do żaroodpornego
naczynia wysmarowanego oliwą;
-przygotowanie farszu: mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię z
olejem kokosowym i smażymy doprawiając solą morską i pieprzem ziołowym; myjemy
i kroimy pieczarki, papryki i cebulę;
-gdy mięso mamy już podsmażone przekładamy je do garnka, a na
patelnie wrzucamy pokrojoną paprykę i cebulę – podsmażamy i dodajemy później do
usmażonego mięsa;
-w kolejnym etapie smażymy pieczarki i usmażone dodajemy do
mięsa, papryki i cebuli;
-następnie na patelnię dodajemy przeciery pomidorowe lub
zmiksowane pomidory wraz z posiekanym drobno czosnkiem oraz dodajemy oregano i
bazylię – po 2 minutach dodajemy sos do naszego garnka z farszem;
-cały farsz mieszamy i faszerujemy nim przekrojone i
wydrążone cukinie oraz posypujemy starkowanym lub pokrojonym serem mozzarella.
Cukinię wsadzamy do rozgrzanego piekarnika na 170 stopni na
ok. 30minut – najlepiej przykryć naczynia żaroodporne z cukiniami folia aluminiową,
aby ser nam się nie przypiekł, a cukinie były miękkie i rozpływające się w
ustach. :)
SMACZNEGO!
Faszerowana cukinia jest super. Ja jeszcze zapiekam ją na wierzchu z serem:-)
OdpowiedzUsuńOczywiście, z zapieczonym serem smakuje świetnie! Jednak dla chcących uniknąć zbędnych kalorii polecam zawsze jednak bez sera. :)
UsuńPozdrawiam serdecznie!