Krewetki w bialym winie
Krewetki w białym winie
Przedstawiam królewski przepis na krewetki duszone w białym
winie – są idealne na uroczystą i romantyczną kolację, tym bardziej, że
krewetki przecież są słynnym afrodyzjakiem. :)
Do krewetek polecam gorące pieczywo z masłem czosnkowym, rukolę i
białe wytrawne wino.
Potrzebne będą: (porcja 2-4osób):
- 100ml oliwy;
- 200ml wybranego, białego wina półsłodkiego lub półwytrawnego;
- 5 ząbków czosnku;
- 1 łyżka białego pieprzu;
- 1 łyżka soli morskiej nieoczyszczonej;
- 1 łyżka pieprzu cayenne.
Przygotowanie:
Krewetki po rozmrożeniu przelewam gorącą wodą, następnie
wrzucam na rozgrzaną patelnię z oliwą. Doprawiam solą morską, pieprzem białym i
cayenne oraz wrzucam wyciśnięty i rozdrobniony czosnek. Wszystko podsmażam ok.
2-3 minuty, a następnie zalewam białym winem. Krewetki muszą dusić się w winie
ok. 8-10 minut na średnim ogniu.
Gdy już większa część wina wyparuje, nasze krewetki są już
gotowe – po usmażeniu i uduszeniu powstał pyszny naturalny sos, w którym
możemy również moczyć sobie nasze krewetki, dlatego tak jak widać na zdjęciu –
krewetki są podane w sosie, który wytworzył się dzięki oliwie i białym winie.
Do krewetek polecam sos czosnkowy i obowiązkowo
wspomniane, chrupiące i ciepłe pieczywko z masłem czosnkowym.
Polecam popijać do krewetek białe, wytrawne wino Fern Ridge Sauvignon Blanc 2013, które doskonale komponuje się i smakuje z krewetkami.
SMACZNEGO!
Spróbuję Pani przepis na dzisiejszą kolację. Dam znać jak się udało :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że zainspirowałam Panią do zrobienia tego przepisu. Mam nadzieję, że krewetki smakowały pysznie :)
Usuń