Krewetki w bialym winie






Krewetki w białym winie



Przedstawiam królewski przepis na krewetki duszone w białym winie – są idealne na uroczystą i romantyczną kolację, tym bardziej, że krewetki przecież są słynnym afrodyzjakiem. :)

Do krewetek polecam gorące pieczywo z masłem czosnkowym, rukolę i białe wytrawne wino.

Potrzebne będą: (porcja 2-4osób):

- 0,5kg krewetek;
- 100ml oliwy;
- 200ml wybranego, białego wina półsłodkiego lub półwytrawnego;
- 5 ząbków czosnku;
- 1 łyżka białego pieprzu;
- 1 łyżka soli morskiej nieoczyszczonej;
- 1 łyżka pieprzu cayenne. 





Przygotowanie:



Krewetki po rozmrożeniu przelewam gorącą wodą, następnie wrzucam na rozgrzaną patelnię z oliwą. Doprawiam solą morską, pieprzem białym i cayenne oraz wrzucam wyciśnięty i rozdrobniony czosnek. Wszystko podsmażam ok. 2-3 minuty, a następnie zalewam białym winem. Krewetki muszą dusić się w winie ok. 8-10 minut na średnim ogniu.

Gdy już większa część wina wyparuje, nasze krewetki są już gotowe – po usmażeniu i uduszeniu powstał pyszny naturalny sos, w którym możemy również moczyć sobie nasze krewetki, dlatego tak jak widać na zdjęciu – krewetki są podane w sosie, który wytworzył się dzięki oliwie i białym winie.




Do krewetek polecam sos czosnkowy i obowiązkowo wspomniane, chrupiące i ciepłe pieczywko z masłem czosnkowym.

Polecam popijać do krewetek białe, wytrawne wino Fern Ridge Sauvignon Blanc 2013, które doskonale komponuje się i smakuje z krewetkami.



SMACZNEGO!





Share this:

JOIN CONVERSATION

2 komentarze:

  1. Spróbuję Pani przepis na dzisiejszą kolację. Dam znać jak się udało :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że zainspirowałam Panią do zrobienia tego przepisu. Mam nadzieję, że krewetki smakowały pysznie :)

      Usuń