Pyszne ciasto z owocami i kruszonką przepis!




Pyszne ciasto z owocami i kruszonką



Przepis na przepyszne i wilgotne ciasto z owocami i kruszonką z mąki owsianej. 
Ciasto upiekłam z dodatkiem rabarbaru i moreli.

Pożywne, sycące i pyszne!



Potrzebne składniki (na 1 średnią blaszkę ciasta): 

  • 2 szklanki mąki owsianej
  • 2 szklanki mąki pszennej (ja zmieszałam 2 rodzaje mąk, ale można zrobić ciacho tylko i wyłącznie z mąki owsianej); 
  • 1 szklanka ksylitolu/cukru; 
  • 2 łyżki cukru waniliowego; 
  • 4 łyżki oleju kokosowego (więcej o oleju kokosowym znajdziesz tutaj) ; 
  • 250g masła
  • 200g jogurtu naturalnego; 
  • 4 jaja; 
  • szczypta soli 
  • 1 mała łyżeczka sody oczyszczonej; 
  • 1/2 szklanki wody;
  • 6 szt. rabarbaru;
  • 4 małe morele.

 Składniki na kruszonkę: 

  • 100g masła; 
  • 1 szklanka mąki;
  • 1/2 szklanki ksylitolu/cukru. 






Przygotowanie:


Mąkę mieszamy dodając do niej sodę oczyszczoną. W małym garnuszku roztapiamy masło wraz z olejem kokosowym. Następnie oddzielamy żółtka jaj od białek i miksujemy same żółtka w miseczce wraz z cukrem/ksylitolem i cukrem waniliowym na gładką masę (możemy ucierać masę nawet 5 minut, aby była jednolita). 
Gdy już utrzemy żółtka z cukrem bądź ksylitolem dodajemy je do mąki wraz z roztopionym masłem i olejem, który już na pewno nam się rozpuścił w garnuszku. Wszystko razem mieszamy i powoli dodajemy jogurt naturalny i wodę. 
W osobnej misce ubijamy białka jaj dodając do nich szczyptę soli. Gdy białka będą ubite na gęstą pianę, dodajemy je do masy, w której mamy już wymieszaną mąkę z masłem, olejem, żółtkami i cukrem. Delikatnie mieszamy i łączymy wszystkie składniki. 
Gdy już masę mamy dokładnie wymieszaną, przekładamy ją do blachy. Na cieście układamy obrane wcześniej i pokrojone owoce (rabarbar wymieszałam po obraniu z łyżką cukru).

Zabieramy się za kruszonkę: w garnuszku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i cukier i dokładnie wygniatamy, gdy już masło będzie rozpuszczone. Gdy masa będzie za rzadka, można dodać więcej mąki. Niektórzy wkładają ciasto na kruszonkę do lodówki, jednakże ja od razu po wygnieceniu masy, urywam ją na drobne kawałeczki i nakładam na ciasto,a dokładniej na poukładane na cieście owoce.



Ciasto należy wstawić do nagrzanego piekarnika na 160 stopni i piec ok. 55minut. Raz na jakiś czas zmieniałam w trakcie pieczenia natężenie pieczenia z górnego na dolny, aby ciasto równomiernie i dobrze się dopiekło, szczególnie na dole.






Smacznego! 

Moje pyszne ciasto z owocami i kruszonką świetnie smakuje w ciepłe dni - jest doskonały na piknik czy inne wakacyjne dni i święta.






Share this:

JOIN CONVERSATION

6 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, dziękuję! Polecam wypróbować przepis - jest faktycznie pysznie. Pozdrawiam :) !

      Usuń
  2. Bardzo lubię takie ciasta. Poproszę kawałek ;)

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A zapraszam! :) :) Ja również bardzo lubię, pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie!

      Usuń