Przepis na Colesław
Surówka
Colesław – przepis
Mój przepis na Colesław czyli popularna surówka w wersji light bo bez majonezu, a zamiast tego z jogurtem naturalnym i oczywiście świeżymi warzywami.
Pychota!
Potrzebne będą:
- 1/4 główki białej kapusty
- mały jogurt naturalny
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka chrzanu
- 2 łyżeczki octu winnego
- sól morska, pieprz ziołowy
- bazylia
- 1 duża marchewka
- ½ jabłko
- 1 cebula
- ½ pora
- 1 duży ogórek kiszony (opcjonalnie)
- Sok z ½ cytryny (opcjonalnie)
- Koperek lub natka pietruszki
Przygotowanie:
Kapustę drobno szatkujemy, pozostałe warzywa obieramy i również
szatkujemy lub kroimy na drobne paseczki. Do poszatkowanych warzyw dodajemy
jogurt naturalny, musztardę, chrzan i ocet winny. Mieszamy i doprawiamy
przyprawami i dodajemy posiekany koperek lub natkę pietruszki. Odstawiamy do
lodówki na co najmniej 45 minut, aby surówka się "przegryzła", po wyjęciu
spróbować i opcjonalnie dodać sok z ½ cytryny do smaku.
Lubię i to nawet bardzo:)
OdpowiedzUsuńJa również! :) Pozdrawiam serdecznie. I polecam wyróbowac mój przepis na Colesław ! :)
Usuń