Przepis na Colesław



Surówka Colesław – przepis

Mój przepis na Colesław czyli popularna surówka w wersji light bo bez majonezu, a zamiast tego z jogurtem naturalnym i oczywiście świeżymi warzywami. 
Pychota!



Potrzebne będą:

  • 1/4 główki białej kapusty 
  • mały jogurt naturalny 
  • 1 łyżka musztardy 
  • 1 łyżka chrzanu 
  • 2 łyżeczki octu winnego 
  • sól morska, pieprz ziołowy 
  • bazylia
  • 1 duża marchewka 
  • ½  jabłko 
  • 1 cebula 
  • ½ pora 
  • 1 duży ogórek kiszony (opcjonalnie) 
  • Sok z ½ cytryny (opcjonalnie) 
  • Koperek lub natka pietruszki


Przygotowanie:
Kapustę drobno szatkujemy, pozostałe warzywa obieramy i również szatkujemy lub kroimy na drobne paseczki. Do poszatkowanych warzyw dodajemy jogurt naturalny, musztardę, chrzan i ocet winny. Mieszamy i doprawiamy przyprawami i dodajemy posiekany koperek lub natkę pietruszki. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 45 minut, aby surówka się "przegryzła", po wyjęciu spróbować i opcjonalnie dodać sok z ½ cytryny do smaku.


Share this:

JOIN CONVERSATION

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Ja również! :) Pozdrawiam serdecznie. I polecam wyróbowac mój przepis na Colesław ! :)

      Usuń