Jogurt bez mleka w proszku ?
Jogurt bez mleka w proszku?
Czy kupując jogurt naturalny zaglądacie w jego skład widoczny na etykiecie? Czy zauważyliście, że w większości jogurtów znajduje się mleko w proszku zamiast po prostu mleka pasteryzowanego?
Mleko w proszku - co to jest?
Tak naprawdę jest to tzw. zamiennik mleka, to produkt
przetworzony, który zawiera również wapń i białko, jednakże…zawiera mniej
witamin, z tego względu, iż aby uzyskać mleko w proszku, mleko krowie poddawane
jest pasteryzacji a dodatkowo jest odparowane i wysuszone. Co ciekawe wysuszone
mleko w proszku, tak jak inne wysuszone produkty mogą zawierać oksysterole,
które są utlenionymi pochodnymi cholesterolu, a co za tym idzie są toksyczne
dla organizmu, gdyż mogą przyczyniać się do powstawania miażdżycy i nowotworów.
W dalszym ciągu badania nad oksysterolami powinny być kontynuowane i zapewne
będą w szczególności pod kątem przyczyniania się oksysteroli do powstawania
miażdżycy czy nowotworów.
Mleko w proszku zapewnia jogurtowi gęstość, ale tak naprawdę
jogurt bez mleka w proszku jest równie gęsty i smaczny. Ciężko jest obecnie
znaleźć jogurt bez dodatku mleka w proszku, ale warto go poszukać. Co ciekawe jogurty zawierające mleko w proszku mają nawet
więcej cukru i tłuszczu w swoim składzie.
Nie wybierajmy również jogurtów o 0% zawartości tłuszczu –
pamiętajmy, że tłuszcz pozwala na wchłanianie w naszym organizmie witamin
rozpuszczalnych w tłuszczach. I to nie tylko to jest ważne – zamiast tłuszczu
producenci wówczas dodają inne, niepotrzebne i nie dostarczające żadnych
wartości odżywczych zamienniki, które wzbogacają smak i aromat!
Nie wybierajmy również jogurtów owocowych, gdyż zawierają o
wiele więcej konserwantów i niepotrzebnych składników. Lepiej dodajmy do jogurtu
naturalnego świeże owoce!
Najlepszym jogurtem byłby taki, który zawiera mleko i żywe
kultury bakterii – im krótsza lista składników, która się w nim znajduje tym
lepiej.
Reasumując - czytajmy zatem skład jogurtów na etykiecie!
nigdy się jakoś specjalnie nie zastanawiałam nad mlekiem w proszku. zawsze myślałam, że dodaje się je, żeby podbić ilość białka w jogurcie i że nic w tym złego.
OdpowiedzUsuńBiałka praktycznie jest tyle samo w takim jogurcie, może i nic w tym złego, ale po co wybierać jogurt z zamiennikiem mleka jak można po prostu z samym mlekiem :)
Usuń