Jogurt bez mleka w proszku ?




Jogurt bez mleka w proszku?

Czy kupując jogurt naturalny zaglądacie w jego skład widoczny na etykiecie? Czy zauważyliście, że w większości jogurtów znajduje się mleko w proszku zamiast po prostu mleka pasteryzowanego?


Mleko w proszku - co to jest?


Tak naprawdę jest to tzw. zamiennik mleka, to produkt przetworzony, który zawiera również wapń i białko, jednakże…zawiera mniej witamin, z tego względu, iż aby uzyskać mleko w proszku, mleko krowie poddawane jest pasteryzacji a dodatkowo jest odparowane i wysuszone. Co ciekawe wysuszone mleko w proszku, tak jak inne wysuszone produkty mogą zawierać oksysterole, które są utlenionymi pochodnymi cholesterolu, a co za tym idzie są toksyczne dla organizmu, gdyż mogą przyczyniać się do powstawania miażdżycy i nowotworów. W dalszym ciągu badania nad oksysterolami powinny być kontynuowane i zapewne będą w szczególności pod kątem przyczyniania się oksysteroli do powstawania miażdżycy czy nowotworów.



Mleko w proszku zapewnia jogurtowi gęstość, ale tak naprawdę jogurt bez mleka w proszku jest równie gęsty i smaczny. Ciężko jest obecnie znaleźć jogurt bez dodatku mleka w proszku, ale warto go poszukać. Co ciekawe jogurty zawierające mleko w proszku mają nawet więcej cukru i tłuszczu w swoim składzie.


Nie wybierajmy również jogurtów o 0% zawartości tłuszczu – pamiętajmy, że tłuszcz pozwala na wchłanianie w naszym organizmie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. I to nie tylko to jest ważne – zamiast tłuszczu producenci wówczas dodają inne, niepotrzebne i nie dostarczające żadnych wartości odżywczych zamienniki, które wzbogacają smak i aromat!





Nie wybierajmy również jogurtów owocowych, gdyż zawierają o wiele więcej konserwantów i niepotrzebnych składników. Lepiej dodajmy do jogurtu naturalnego świeże owoce!



Najlepszym jogurtem byłby taki, który zawiera mleko i żywe kultury bakterii – im krótsza lista składników, która się w nim znajduje tym lepiej. 
Reasumując - czytajmy zatem skład jogurtów na etykiecie!

Share this:

JOIN CONVERSATION

2 komentarze:

  1. nigdy się jakoś specjalnie nie zastanawiałam nad mlekiem w proszku. zawsze myślałam, że dodaje się je, żeby podbić ilość białka w jogurcie i że nic w tym złego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Białka praktycznie jest tyle samo w takim jogurcie, może i nic w tym złego, ale po co wybierać jogurt z zamiennikiem mleka jak można po prostu z samym mlekiem :)

      Usuń