Natka pietruszki - porcja zdrowia
Lubicie natkę pietruszki? Spożywacie ją codziennie? Nie?! A powinniście! Natka pietruszki zawiera mnóstwo witamin, do tego działa oczyszczająco na organizm!
Pewnie zastanawiacie się co takiego zawiera natka pietruszki? Otóż przede wszystkim beta-karoten, witaminę C i E, kwas foliowy oraz mnóstwo składników mineralnych takich jak żelazo, magnez, wapń, fosfor, cynk, miedź, mangan i potas.
Dlaczego nać pietruszki oczyszcza organizm? Ponieważ działa moczopędnie wspomagając wydalanie toksyn, metabolitów oraz nadmiaru wody z organizmu. Dodatkowo ma działanie przeciwzapalne - codzienne spożywanie pietruszki może złagodzić zmiany trądzikowe. Nać pietruszki wpływa pozytywnie również na nasze trawienie, zatem najlepiej dodawać ją do każdego posiłku... do kanapek na II śniadanie do pracy, zupy na obiad, czy porcji warzyw na kolację!
Nać pietruszki zawiera również flawonoidy, chlorofil oraz błonnik. Wzmacnia nasz wzrok, dziąsła oraz działa odświeżająco na nasz oddech. Pomaga na dolegliwości wątrobowe, przeziębienie i problemy z nerkami. Do spożycia zalecana jest również osobom cierpiącym na anemię.
Spotkałam się z ciekawymi informacjami na temat tego, iż w nadmiarze nasiona pietruszki i korzeń pietruszki nie są zalecane dla kobiet w ciąży, gdyż mogą prowadzić do skurczów macicy i przedwczesnego porodu... Czy słyszeliście o tym i zgadzacie się z tym stwierdzeniem? Zapewne dotyczy to ewentualnie spożywania kolosalnych ilości pietruszki...
Olejki eteryczne, które zawiera pietruszka nadają jej charakterystyczny smak i aromat. Pomaga również na zgagę, wzmacnia serce, kości oraz pracę całego naszego organizmu. Reasumując - polecam codziennie spożywać jedną łyżkę stołową natki pietruszki, która dostarczy naszemu organizmowi szereg witamin i minerałów.
Nie zapominajcie o codziennej porcji natki pietruszki w swojej diecie! :)
Ja zawsze pije koktajl z pietruszki i jakiegoś cytrusa, żeby uzyskać przyswajalną formę żelaza, jeśli chodzi natomiast o ciąże, to dotyczy raczej ziół, naparów i suplementów jednak z uwagi tego, że zawiera wiele składników aktywnych może mieć wpływ na mięśnie gładkie, dlatego w ciąży nie należy jej nadużywać, zawiera również szczawiany więc osoby z chorymi nerkami powinny uważać, podobnie ludzie z osteoporozą.:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo ze cenne informację! Ja natomiast nie spożywam natki pietruszki łącząc ją z owocami, gdyż z kolei mam nadmiar żelaza w organizmie... :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Natka to samo zdrowie ! Ale pragnę zwrócić uwagę na fakt, że zimą polski rynek zalewa natka z zachodu (Włochy, Hiszpania) i nie ma ona zbyt dużo wartości odżywczych ale nafaszerowana jest chemią. Jest za to piękna dla oka, ma duże liście i utrzymuje "świeżość" nawet przez tydzień.. Niestety nie każdy jest w stanie odróżnić produkt krajowy od importowanego a często też Kupujący wolą taką "piękną" natkę zamiast zdrowej polskiej. Dużo osób nie wie że natka rośnie u nas przez cały rok i jest o wiele bardziej wartościowa od zachodniego produktu natkopodobnego.
OdpowiedzUsuńDziękuję za cenną uwagę! Święta prawda! Najlepszym rozwiązaniem na to jest zasianie natki w doniczce u siebie w domu i pielęgnować ją nie tylko np. latem na balkonie ale i zimą we własnej kuchni! :)
UsuńMożna zasiać albo jeszcze teraz kupić korzeń pietruszki - taki który puszcza pędy i wsadzić do doniczki z ziemią.
UsuńMożna też znaleźć na targu zaufanego rolnika, który nie wciśnie nikomu tak zwanego kitu :) Pozdrawiam i zapraszam na mojego warzywnego bloga :) http://warzywaodzbrojki.blogspot.com/
Uwielbiamy! Do zup i kanapek :)
OdpowiedzUsuńfajny wpis
OdpowiedzUsuń