Cała prawda o ziemniakach




Istnieje wiele opinii o tym, że ziemniaki tuczą. Ale dlaczego? Przede wszystkim ewentualnie wtedy, gdy ma miejsce ich przetwarzanie w głębokim tłuszczu, zatem chipsy czy frytki owszem - są bardzo kaloryczne. Gdy dodamy do gotowanych ziemniaków masło...co się wówczas stanie? Również będą kaloryczne, jednakże gdy spożyjemy je same lub w połączeniu z innymi warzywami - ziemniaki oprócz dostarczenia wielu witamin Nam nie zaszkodzą!

 Na świecie uprawia się wiele odmian ziemniaków - od wczesnych, po średniopóźne oraz późne, które można wówczas przechowywać. 
Przede wszystkim ziemniaki zawierają węglowodany (zwłaszcza skrobię - nawet do 22%), natomiast białko i tłuszcze występują w niewielkich ilościach. Zatem ze względu na znaczącą ilość węglowodanów jakie zawierają, należy mieć na uwadze dzienne spożycie węglowodanów - na co powinno się de facto zwracać uwagę każdego dnia - nie tylko jedząc ziemniaki. Ziemniaki należą również do produktów niskokalorycznych - nie przekraczają 90kcal na 100g produktu. Kaloryczne są natomiast tylko i wyłącznie wspomniane przeze mnie frytki czy chipsy, które mogą zawierać nawet 400kcal w 100g!

Co najważniejsze ziemniaki zawierają błonnik oraz dużo witamin - w zależności od odmiany zawierają dużo witaminy C (nawet do 30mg), jednakże podczas gotowania ta ilość witaminy maleje. Inne witaminy jakie dostarczają nam ziemniaki to witaminy z grupy B oraz witamina K. Co ważne, zawierają również sporo tak istotnego potasu, który przyczynia się m.in. do obniżenia ciśnienia krwi oraz beta-karotenu. Dzięki potasowi, ziemniaki wykazują działanie alkalizujące na organizm! Zawierają również m.in fosfor, magnez, miedź, cynk oraz mangan. Kartofle wspomagają trawienie oraz likwidują zaparcia.

 Reasumując - ziemniaki złą sławę zasługują tylko i wyłącznie dodatkom,
z jakimi je podajemy czyli np. sosom lub smażeniu ich w głębokim tłuszczu!

Spożywajmy zatem ziemniaki w połączeniu z warzywami lub posypane ziołami - unikniemy zbędnych kalorii oraz dostarczymy naszemu organizmowi niezbędnych witamin.
 

Share this:

JOIN CONVERSATION

9 komentarze:

  1. Właśnie poczciwy ziemniak niesłusznie zyskał taką złą sławę, mają bardzo dużo potasu, mój tata stosuje je w swojej diecie na nadciśnienie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, dlatego też wspomniałam o potasie, który obniża ciśnienie. :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. Najbardziej śmieszy mnie, jak lubię wybierają np. brązowy ryż zamiast ziemniaków, bo ziemniaki tuczą. Pomijam, że w ogóle nie lubię tego słowa - tuczyć, ale tak się składa, że ryż ma dużo więcej kalorii niż ziemniaki, tylko polski problem polega na tym, że jemy ich strasznie dużo jako jednorazową porcję!

    A co do witaminy C i ziemniaków, to bym dyskutowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak - jest wiele mitów odnośnie produktów spożywczych dzięki którym można sobie nawet zaszkodzić.

      Jeżeli chodzi o witaminę C :) - pisząc artykuł pogłębiłam swoją wiedzę i zasięgnęłam do książki "Żywienie Człowieka" J.Gawęckiego i tam właśnie znalazłam informację odnośnie witaminy C, także uważam, że jest to sprawdzona informacja. :)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  3. Dziękuję za ten artykuł. Może nareszcie uda się "odczarować" złą sławę (niesłuszną) ziemniaków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo! Tez uważam, że "złą sławę" ziemniaki posiadają niesłusznie...tym bardziej, że nie tylko można je spożywać z kalorycznymi sosami! Są smaczne nawet bez żadnych dodatków :)

      Usuń
    2. Ziemniaki bez dodatków jem od lat, co budzi zdziwienie niektórych. Dopiero wtedy tak naprawdę można poznać prawdziwy smak ziemniaka, a różni się on w zależności od gatunku.

      Usuń
    3. Oczywiście bez dodatków tzn. bez żadnych sosów, okras itd. Do ziemniaków coś tam na talerzu się znajdzie :)

      Usuń
    4. Ja czasami lubię zjeść zupełnie bez niczego ziemniaki, po ugotowaniu i to na zimno! :)

      Usuń