Karczoch pomocny w odchudzaniu - co warto o nim wiedzieć?


Karczoch jest bardzo wartościowym warzywem i ozdobną rośliną uprawną pochodzącą z rejonów Morza Śródziemnego. Jest niskokolaryczny i szczególnie ceniony ze względu na właściwości redukujące podwyższony poziom cholesterolu we krwi.

Karczochy zawierają cenną inulinę, która jest naturalnym prebiotykiem czyli stymuluje wzrost bakterii jelitowych - jak wiemy, są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Inulina przyczynia się właśnie między innymi do obniżania cholesterolu we krwi oraz glukozy i wspomaga również regularne wypróżnianie się. 

Co jeszcze oprócz cennej inuliny zawiera karczoch?

Przede wszystkim cynarynę, która obniża poziom lipidów we krwi, jest pomocna w zaparciach, problemach z metabolizmem i wspomaga procesy trawienne. Karczochy zawierają również antyoksydanty - flawonoidy mające działanie przeciwmiażdżycowe i obniżające ciśnienie krwi oraz niacynę (witamina PP), która oczywiście zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu oraz układ nerwowy. Co ważne - zapotrzebowanie na niacynę wzrasta w okresie laktacji oraz u osób przyjmujących środki antykoncepcyjne. Karczoch zawiera również błonnik oraz m.in. witaminy A, E, K, D i kwas foliowy oraz liczne minerały takie jak np. potas czy magnez. Wracając do inuliny - jest ona wskazana do konsumowania przez osoby chore na cukrzycę - pomaga zachować prawidłowy poziom cukru we krwi. Regularne spożywanie karczochów opóźnia procesy starzenia organizmu oraz hamuje rozwój komórek nowotworowych! Reasumując karczochy wspomagają metabolizm, układ pokarmowy oraz przyczyniają się do usuwania zbędnych substancji z naszego organizmu. Wyciąg z liści karczocha jest polecany dla osób walczących z trądzikiem, gdyż ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

Jak można spożywać karczochy?

Na rynku istnieje wiele suplementów diety zawierających wyciąg z karczocha. Karczocha można przyrządzić również w domu np. można go upiec lub ugotować na parze czy w lekko osolonej wodzie lub z dodatkiem czosnku i spożywać z innymi warzywami, kaszą czy po prostu samego bez dodatków.

Jak przyrządzić karczocha?

Przy wybieraniu karczocha w sklepie należy zwrócić uwagę na jego barwę - musi być cały zielony i mieć twarde liście. Przy przygotowaniu można skrapiać liście sokiem z cytryny aby warzywo nie ściemniało.
Na samym początku należy opłukać warzywo i obciąć łodygę, następnie obrać karczocha z twardych, zewnętrznych liści i odciąć czubek. Gdy karczoch jest już obrany można go pokroić na mniejsze kawałki lub gotować w całości np. w wodzie z dodatkiem cytryny ok. 35 minut aż zmięknie.

Mam nadzieję, że zachęciłam Was do spożywania karczocha i już niebawem będzie gościł na waszych stołach jako dodatek do wielu dań.
Pozdrawiam! :)

Share this:

JOIN CONVERSATION

2 komentarze:

  1. Jadłyśmy już wiele rzeczy ale karczocha jeszcze nie :D Jaki ma smak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karczoch ma dość specyficzny smak...trudno go określić...zależy również od sposobu przygotowania..lekko orzechowy...delikatny...czasem gorzkawy... :) Polecam! Niedługo umieszczę na blogu przepis z karczochem w roli głównej! :)

      Usuń