Tarta z warzywami
Przedstawiam Wam mój przepis na pyszne, dietetyczne danie:
tarta z warzywami!
Idealna na świąteczne danie :)
Potrzebne będą:
- 5 dużych marchewek;
- kilka pieczarek;
- 1 duża cebula,
- 1 średnia cukinia,
- por (niecały - dosłownie 1/4)
- 1 duży pomidor;
- 3 ząbki czosnku;
- zioła prowansalskie (1 łyżka);
- czosnek niedźwiedzi (1 łyżka);
- sól morska (1 łyżeczka);
- pieprz ziołowy (1 łyżka);
- pieprz cayenne (szczypta lub dwie:) );
- ser mozzarella (ok.200g);
- 2 łyżki oliwy;
- 3 cienkie arkusze ciasta (ja używam firmy Henglein) - są bardzo cienkie dzięki czemu wykorzystując tylko 3 na całą tarte - tarta jest mało kaloryczna
(w jednym opakowaniu Henglein jest ok.10 arkuszy).
Oczywiście można dodać również inne warzywa i przyprawy w zależności od tego co lubicie.
Przygotowanie:
- obrane marchewki kroimy, a
następnie wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy aż zmiękną (ja zazwyczaj gotuję 15minut); w tym
czasie na łyżce oliwy delikatnie podsmażam posiekaną i doprawioną solą
oraz pieprzem ziołowym cebulkę, aby się zeszkliła; gdy
marchewka zmięknie wycedzam ją i łącze z zeszkloną cebulką (zazwyczaj
gotuję większą ilość marchewek, gdyż taka marchewka jest dobra na zimno
jako przekąska np. na kolację.);
- następnie pokrojone wszystkie inne warzywa wrzucam na rozgrzaną patelnię, na którą wlałam wcześniej łyżkę oliwy, i w której smażyłam uprzednio cebulkę;
- do warzyw dodaję wszystkie niezbędne przyprawy i smażę tak długo aż zmiękną i delikatnie się podduszą;
- gdy to nastąpi łączę warzywa z marchewką, która już została przygotowana przeze mnie wcześniej i wszystko jeszcze raz mieszam i delikatnie podduszam;
- naczynie na tartę wyścielam dwoma, cienkimi arkuszami ciasta tak, aby pozostała część arkuszy wystawała za naczynie - do środka nakładam cały farsz czyli nasze nadzienie warzywne;
- wystającymi arkuszami zakrywam kawałek tarty a pozostały 1 arkusz ciasta układam na wierzch;
- na koniec posypuje wszystko serem mozzarella - starkowanym lub cienkimi plasterkami.
Tak przygotowaną tartę wkładam do piekarnika nagrzanego na 180 stopni
i piekę 15-20minut aż ciasto się zarumieni, a mozzarella delikatnie przypiecze. :)
i piekę 15-20minut aż ciasto się zarumieni, a mozzarella delikatnie przypiecze. :)
Tarta jest przepyszna! Polecam! SMACZNEGO!
... I zapraszam do zapoznania się z moimi innymi przepisami! :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz