Dietetyczna włoska pizza


Przedstawiam Wam przepis na dietetyczną pizzę...dlaczego? 
Przede wszystkim użyłam mąki pełnoziarnistej, dodałam mało sera (bo to on jest bardzo kaloryczny) oraz sporządziłam warzywny sos, który służy do wysmarowania spodu pizzy. :)

Ciasto do pizzy może być puszyste i grube oraz cienkie i chrupkie :) W zależności od tego jak rozłożymy i rozwałkujemy ciasto!
Tym razem moja pizza jak widać na zdjęciu jest cienka, a ciasto delikatne i przede wszystkim nie opadające. Choć przyznam, że czasami mam ochotę na puszystą pizzę na grubym cieście. :)

Przepis na ciasto (2 grube pizze lub 4 cienkie):
- 5 szklanek mąki pełnoziarnistej lub wersja druga "nie dietetyczna": 5 szklanek mąki pszennej;
- 4 łyżki oliwy;
- 2 szklanki wody przegotowanej;
- 3/4 świeżych drożdży;
- 1 i 1/2 łyżki cukru;
- 3 łyżeczki soli morskiej.

Przepis na sos do spodu pizzy:
- 2 średnie marchewki;
- 1 średnia cukinia;
- 1 przecier pomidorowy;
- 1/2 pora;
- 1 pomidor;
- 3 ząbki czosnku;
- 1 łyżka oregano;
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego;
- 1 szklanka wody;
- 1 łyżeczka soli morskiej;
- świeże liście bazylii.

Przygotowanie ciasta:
- do miski przesypujemy mąkę, cukier, sól oraz oliwę;
- 2 szklanki wody przelewamy do garnuszka i podgrzewamy, aż będzie letnia, dodajemy wówczas pokruszone drożdże;
- ciepłe drożdże z wodą dodajemy do pozostałych składników w misce (mąki, oliwy itp.) i delikatnie wyrabiamy ciasto;
- ciasto wyrabiamy tak długo aż składniki będą połączone a ciasto jednolite, jeżeli będzie się za bardo lepiło do rąk, możemy podsypać jeszcze mąki.

Wyrobione ciasto odstawiamy na ok.30min aż urośnie. :)


Przygotowanie sosu:
- marchewkę i cukinię obieramy - marchewkę wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody a cukinie wsypujemy na patelnię;
- marchewkę gotujemy tak długo aż zmięknie;
- pozostałe warzywa czyli por i pomidor kroimy i dosypujemy do cukinii;
- warzywa na patelni delikatnie smażymy i dodajemy wszelkie przyprawy do smaku, a następnie dolewamy szklankę wody aby zmiękły i się poddusiły;
- ugotowaną, miękką marchewkę i miękkie warzywa z patelni dodajemy do przecieru pomidorowego razem z listkami bazylii i miksujemy blenderem na gładką masę, następnie dodajemy oregano, posiekane ząbki czosnku, sól morską i pieprz ziołowy. Do smaku można dodać również inne zioła np. bazylię czy rozmaryn.


Jeżeli chcemy mieć grube i puszyste ciasto - wyrośnięte ciasto należy podzielić na pół, wówczas wyjdą 2 puszyste pizze o rozmiarze typowej blachy z piekarnika :), bądź oczywiście można formować ciasto na okrągłą pizzę lub romantycznie w kształcie serca.. :)

Jeżeli chcemy mieć cienkie ciasto - wyjdą z tego przepisu mniej więcej 4 pizze na cienkim spodzie w zależności oczywiście od rozmiaru jaki zrobimy.

Gotowe wyrośnięte ciasto wałkujemy podsypując mąką i formujemy na kształty jakie chcemy. Ciasto smarujemy sosem warzywnym, a na sos dodajemy dowolne składniki czyli np. ser, salami, pieczarki. :)



Pizzę pieczemy 15-20minut w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem.
Smacznego! :)

 

Share this:

JOIN CONVERSATION

6 komentarze:

  1. Świetnie się prezentuje i na pewno tak też smakuje :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Katarzyna Dolata12 maja 2015 10:35

    Dzięki Minttaste! Kolejny Twój świetny pomysł z kształtem pizzy ;) Wykorzystam do zrobienia niespodzianki mężowi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście - mężowi na pewno się spodoba! :) Pozdrawiam i zapraszam ponownie.

      Usuń