Sałatka fit z prażonymi migdałami


Przepis na sałatkę z prażonymi migdałami!  
Pyszna i szybka w przygotowaniu!

Prażone migdały dodają sałatce niesamowitego smaku! Jest przepyszna!

Potrzebne będą:
  • mix sałat (np. z rukolą/roszponką)
  •  1 duży pomidor
  • mała puszka kukurydzy konserowowej
  • kula sera mozzarella
  • 1 mała czerwona cebula
  • migdały w słupkach (50g - połowa paczki)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka bazylii
  •  sos sałatkowy włoski lub można zrobić samemu sos: (łyżeczka soli morskiej, oregano, łyżeczka pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka musztardy, 3 łyżki wody)




Przygotowanie:
- mix sałat rozkładamy na podłużną paterę, aby swobodnie do niej dotarły wszelkie dodatki, które niebawem dodamy;
- umyty pomidor i czerwoną cebulę kroimy, a następnie posypujemy nimi mix sałat;
- sałatę z pomidorem i cebulką posypujemy kukurydzą z puszki (pamiętajcie aby uprzednio wylać wodę z puszki z kukurydzą);
- ser mozzarella kroimy i również posypujemy nim równomiernie sałatkę;
przygotowujemy sos do sałatki -  albo wykorzystujemy gotowy sos włoski, który łączymy z 3 łyżkami wody i 2 łyżkami oliwy lub robimy własny sos ze wszystkich składników, które wymieniłam wyżej czyli: łyżeczka soli morskiej, oregano, łyżeczka pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka musztardy, 3 łyżki wody, 2 łyżki oliwy - gotowym sosem polewamy sałatkę z warzywami i zabieramy się za prażenie migdałów;
- migdały wysypujemy na suchą patelnię i prażymy tak długo, aż zbrązowieją;
- gdy migdały są już gotowe posypujemy nimi sałatkę.

GOTOWE!

Prawda, że prosty przepis i szybki w przygotowaniu?





Moją sałatkę podaję zazwyczaj z chrupiącymi, razowymi grzankami z pomidorowym pesto - zachęcam do tego połączenia. :) Sałatka idealna na każdą porę dnia!

SMACZNEGO! 

Share this:

JOIN CONVERSATION

1 komentarze: