Bezglutenowy chleb gryczany


BEZGLUTENOWY CHLEB GRYCZANY

Kolejny przepis z serii przepisów bezglutenowych - tym razem na bezglutenowy chleb z gryki. W większości składa się z mąki gryczanej, stąd nazwa. :)
Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu!

Składniki:
- 2,5 szklanki mąki gryczanej;
- 1,5 szklanki mąki bezglutenowej;
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej;
- 2 szklanki letniej wody;
- 3 łyżki ziaren siemienia lnianego;
- 2 łyżki nasion chia;
- 1 łyżka naturalnego błonnika gryczanego;
- 1 saszetka suchych drożdży;
- 2 łyżeczki soli morskiej;
- 5 łyżek oleju rzepakowego;
- 1 łyżeczka cukru.



UWAGA: do wszelkich przepisów używam dość dużej szklanki - zdjęcie poniżej!

  
Sposób przygotowania:
- mąki, kasze jaglaną, siemię lniane, nasiona chia, błonnik, sól oraz cukier mieszamy w dużej misce - dosypujemy suche drożdże i wlewamy ciepłą wodę do środka - wszystko delikatnie mieszamy łyżką;
- gdy wszystkie składniki się połączą - odstawiamy masę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - najlepiej na ok. 20-30 minut - masa powinna być lepka lecz nie za bardzo rzadka - gdy będzie bardzo rzadka możemy dosypać jeszcze mąki bezglutenowej;
- wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki (wysmarowanej masłem i posypanej mąką kukurydzianą) - wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy ok. 1,5 godziny;
- po wyjęciu ciasta przekładamy go na deskę i przewracamy na drugą stronę, aby ciepło z dołu wyparowało.

Mój chleb od razu po ostygnięciu dzielę na porcje i zamrażam - polecam to samo osobom, dla których bezglutenowy chleb nie jest jedzony przez innych domowników. :)


SMACZNEGO!



Share this:

JOIN CONVERSATION

    Blogger Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz