Bezglutenowa pizza




Bezglutenowa pizza

Niemożliwe? Oczywiście, że możliwe!
Dieta bez glutenu też może być ciekawa i przyjemna!

Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki bezglutenowej,
- 1 szklanka mąki kukurydzianej,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 szklanki wody,
- 1/2 opakowania suchych drożdży,
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 2 łyżeczki cukru.

Składniki na pizzę:
- 150g sera mozarella,
- 5 suszonych pomidorów,
- garść rukoli,
- 5 pomidorków koktajlowych,
- 2 plasterki gotowanego kurczaka.
Oczywiście, jeżeli chodzi o składniki do pizzy mogą być inne, dowolne :)

Sos do pizzy:
- 1 przecier pomidorowy;
- 3 ząbki czosnku;
- 1 łyżka oregano;
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego;
- 1 łyżeczka soli morskiej.


Przygotowanie:
- do mąk dodajemy suche drożdże, sól oraz cukier - mieszamy,
- dolewamy ciepłą wodę oraz olej i zaczynamy wygniatać ciasto - oczywiście nie wyjdzie tak elastyczne ciasto jak przy przygotowaniu ciasta z mąki pszennej, ale po chwili ugniatania powinno być zwarte i miękkie - można w miarę potrzeby dodać troszkę mąki kukurydzianej, aby się nie lepiło,
- ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 min do wyrośnięcia,
- gdy ciasto rośnie przygotowujemy sos - przecier podgrzewamy, dodajemy czosnek, pieprz ziołowy, sól i oregano i podgrzewamy aż do zagotowania sosu,
- blachę od ciasta posypujemy mąką kukurydzianą - ciasto wałkujemy (będzie dość kruche, więc po chwili najlepiej przenieść ciasto na blachę i dokończyć wałkowanie na blaszce),
- na ciasto dodajemy sos do pizzy, a następnie ulubione składniki - całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15-20 minut i pieczemy w 180 stopniach,
- po wyjęciu posypujemy pizzę świeżą rukolą i drobnym parmezanem.

SMACZNEGO!




Niskokaloryczny styczeń 2016

Share this:

JOIN CONVERSATION

2 komentarze:

  1. chętnie bym spróbowała takiej wersji pizzy ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń