Bezglutenowy chleb z ziarnami



Kolejny przepis z serii przepisów bezglutenowych, tym razem na bezglutenowy chleb z ziarnami.
Składniki:
- 2 szklanki mąki bezglutenowej,
- 1 szklanka mąki kukurydzianej,
- 2 łyżki siemienia lnianego,
- 2 łyżki ziaren słonecznika,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 szklanki wody,
- 1/3 kostki świeżych drożdży,
- 2 łyżeczki nasion chia,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżeczki cukru/ksylitolu.



Przygotowanie:

- mąki wsypujemy do miski, dodajemy siemię lniane, słonecznik i nasiona chia - wszystko mieszamy,
- w małym garnuszku podgrzewamy wodę, tak aby nie była za gorąca, gdyż potem będziemy w niej rozpuszczać drożdże,
- do mąk i ziaren dodajemy olej, sól, cukier oraz wlewamy letnia wodę wraz z roztopionymi drożdżami,
- wszystko razem mieszamy, a następnie rozgniatamy ręką - całość wyjdzie dość kleista i lepiąca się,
- masę przekładamy do wysmarowanej masłem i posypanej mąka kukurydzianą keksówki,
- odkładamy przykryte ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 20 minut,
- gdy ciasto troszkę urośnie - całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok.10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ok. 70 minut,
- co jakiś czas sprawdzamy czy góra się nie przypieka.

SMACZNEGO!






Share this:

JOIN CONVERSATION

    Blogger Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz