Pasta z soczewicy z suszonymi pomidorami
Przepis
na pastę z soczewicy z suszonymi pomidorami.
Składniki
- ok. 800-100 g czerwonej soczewicy (suchej),
- kilka suszonych pomidorów – w zależności od preferencji, ale
żeby nie było ich w nadmiarze;
- 1 łyżka oliwy do podsmażenia papryki i cebuli
- 1 czerwona papryka
- 1/2 cebuli
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek (ilość dowolna),
- przyprawy do smaku: sól morska, pieprz ziołowy, pieprz cayenne i
oregano.
Przygotowanie:
- soczewicę ugotować, aby była miękka;
- na patelni zeszklić posiekaną cebulę i paprykę, aby była miękka
dolewać co jakiś czas wody, by się „poddusiła”;
- ugotowaną soczewicę zmiksować blenderem wraz z podsmażoną i
miękką cebulką i papryką, doprawić ziołami i solą;
- do zmiksowanych składników dodać pokrojone w cienkie kawałeczki
suszone pomidory;
- ostudzoną pastę zalać oliwą, tak aby nie była za rzadka ani za
gęsta – konsystencja powinna być idealna do smarowania pasty np. na kanapki do
śniadania.
SMACZNEGO!
Na pewno zrobię :) U mnie już 2 tydzień pod rząd zupa z czerwoną soczewicą, teraz chcę pastę!
OdpowiedzUsuń