Krem z pomidorów przepis



ZUPA KREM Z POMIDORÓW - PRZEPIS


Przedstawiam przepis na przepyszny krem z pomidorów, który jest doskonałym pomysłem na obiad lub nawet kolację! 
Można go jeść zarówno na ciepło jak i na zimno!

 

Składniki
(porcja dla 5-6 osób lub na 2-3 dni dla 2 osób)

Składniki potrzebne do przygotowania bulionu:
- 2 marchewki;
- 1 łodyga selera naciowego;
- 1 pietruszka;
- pierś z indyka,
- 1 łyżeczka soli morskiej;
- ziele angielskie.

Składniki pozostałe:
- 2 duże pomidory;
- 1 cebula;
- 4 ząbki czosnku;
- 1 łyżka oliwy np. olej rzepakowy;
- 1-2 garści jarmużu;
- 2 przeciery pomidorowe;
- 1 łyżka soli morskiej;
- 1 łyżeczka oregano, 
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 
- pieprz cayenne do smaku.

 

 

Sposób przygotowania:
- do garnka wlewamy wodę i dodajemy składniki potrzebne do przygotowania bulionu wraz z mięsem z indyka - doprawiamy solą i zielem angielskim;
- bulion gotujemy aż mięso i warzywa będą miękkie;
- podczas gdy warzywa nam się gotują - na patelnię wlewamy oliwę, obieramy pomidora ze skórki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię wraz z pokrojoną cebulą i czosnkiem - wszystko podsmażamy, dodajemy pieprz ziołowy i szczyptę soli i na koniec dodajemy jarmuż - wszystko ponownie mieszamy;
- gotowe warzywa w bulionie miksujemy a następnie dodajemy pozostałe warzywa z patelni i ponownie miksujemy;
- doprawiamy wszystko solą, oregano i pieprzem cayenne (jeżeli lubimy oczywiście zupy krem na ostro);
- na koniec dodajemy do zmiksowanych warzyw dwa przeciery pomidorowe - gotujemy ponownie zupę, aż zacznie delikatnie bulgotać i GOTOWE!

Zupę krem z pomidorów podajemy z natka pietruszki i razową grzanką.

SMACZNEGO!



Share this:

JOIN CONVERSATION

    Blogger Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz