Zupa krem z dyni



Sezon na dynię jak najbardziej w pełni, zatem przedstawiam doskonały i szybki przepis na zupę krem z dyni - w wydaniu na ostro.


Potrzebne będą:
- 1kg dyni;
- 1 średnia cebula;
- 3 ząbki czosnku;
- 5 średnich marchewek;
- sól morska (1 łyżeczka);
- pieprz ziołowy (1 łyżeczka);
- bazylia (do woli);
- czosnek niedźwiedzi (1 łyżeczka);
- pieprz cayenne (szczypta);
- łyżka oliwy;
- świeży imbir (do uwydatnienia smaku).

Krem podaję z łyżeczką jogurtu naturalnego (tak jak widać na zdjęciu) oraz prażonymi migdałami.






Przygotowanie:
- dynię obieramy i wyjmujemy z niej wszystkie pestki - następnie kroimy w kostkę;
- wszystkie pozostałe warzywa obieramy i kroimy na małe kawałki;
- do rozgrzanego garnka wlewamy łyżkę oliwy następnie wszystkie pokrojone warzywa, natkę pietruszki i dodajemy przyprawy: sól, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, czosnek niedźwiedzi, bazylię;
- co jakiś czas mieszamy, aż warzywa zmiękną, następnie dodajemy posiekane ząbki czosnku (czosnek można również dodać w końcowym etapie jak już zmiksujemy warzywa);
- w tym samym czasie obieramy delikatnie świeży imbir i dodajemy do smaku, najlepiej 2 cienkie plasterki, aby nie zdominował smaku kremu;
- po ok. 15 minutach smażenia warzyw zalewamy warzywa gorącą wodą tak aby się zakryły - nie można dodać wody za dużo, aby krem na koniec był gęsty;
- po zalaniu wodą warzyw dusimy je na małym ogniu tak długo, aby wszystkie warzywa były miękkie i gotowe do zblendowania;
- gdy już warzywa są miękkie - blendujemy wszystko w garnku - i gotowe!

Przepis jest prosty, a przede wszystkim danie jest smaczne i na każdą okazję. 
W chłodne dni, na rozgrzanie może stanowić również pyszną kolację.

Dla smakoszy i zwolenników zup krem polecam również mój przepis na zupę krem z cukinii - link tutaj.

SMACZNEGO!

Sposób na dynię 2015

Share this:

JOIN CONVERSATION

1 komentarze:

  1. Smakowicie wygląda! Na pewno wypróbuję przepis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń