Zupa krem z dyni
Sezon na dynię jak najbardziej w pełni, zatem przedstawiam doskonały i szybki przepis na zupę krem z dyni - w wydaniu na ostro.
Potrzebne będą:
- 1kg dyni;
- 1 średnia cebula;
- 3 ząbki czosnku;
- 5 średnich marchewek;
- sól morska (1 łyżeczka);
- pieprz ziołowy (1 łyżeczka);
- bazylia (do woli);
- czosnek niedźwiedzi (1 łyżeczka);
- pieprz cayenne (szczypta);
- garść natki pietruszki;
- łyżka oliwy;
- świeży imbir (do uwydatnienia smaku).
Krem podaję z łyżeczką
jogurtu naturalnego (tak jak widać na zdjęciu) oraz prażonymi migdałami.
Przygotowanie:
- dynię obieramy i wyjmujemy z niej wszystkie pestki - następnie kroimy w kostkę;
- dynię obieramy i wyjmujemy z niej wszystkie pestki - następnie kroimy w kostkę;
- wszystkie pozostałe warzywa obieramy i kroimy na małe kawałki;
- do rozgrzanego garnka
wlewamy łyżkę oliwy następnie wszystkie pokrojone warzywa, natkę
pietruszki i dodajemy przyprawy: sól, pieprz ziołowy, pieprz cayenne,
czosnek niedźwiedzi, bazylię;
- co jakiś czas mieszamy,
aż warzywa zmiękną, następnie dodajemy posiekane ząbki czosnku (czosnek
można również dodać w końcowym etapie jak już zmiksujemy warzywa);
- w tym samym czasie obieramy delikatnie świeży imbir i dodajemy do smaku, najlepiej 2 cienkie plasterki, aby nie zdominował smaku kremu;
- po ok. 15 minutach
smażenia warzyw zalewamy warzywa gorącą wodą tak aby się zakryły - nie
można dodać wody za dużo, aby krem na koniec był gęsty;
- po zalaniu wodą warzyw dusimy je na małym ogniu tak długo, aby wszystkie warzywa były miękkie i gotowe do zblendowania;
- gdy już warzywa są miękkie - blendujemy wszystko w garnku - i gotowe!
Przepis jest prosty, a przede wszystkim danie jest smaczne i na każdą okazję.
W chłodne dni, na rozgrzanie może stanowić również pyszną kolację.
W chłodne dni, na rozgrzanie może stanowić również pyszną kolację.
Dla smakoszy i zwolenników zup krem polecam również mój przepis na zupę krem z cukinii - link tutaj.
SMACZNEGO!
Smakowicie wygląda! Na pewno wypróbuję przepis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń