Dorsz zapiekany w warzywach z sosem tzatziki
Dorsz zapiekany w warzywach z sosem tzatziki
Świetny przepis na letnie, upalne dni - zapiekany dorsz w warzywach podany z sosem tzatziki z młodymi ziemniaczkami lub bez. Wbrew pozorom nie jest to wcale taki trudny przepis! :)
Potrzebne będą:
- filety z dorsza (w zależności od wielkości i porcji jaką chcecie przygotować - ja podzieliłam 3 filety na mniejsze kawałki, zatem wyszło mi 6 paczuszek z rybą);
- pieprz cytrynowy;
- sól morska;
- oregano;
- pieprz cayenne;
- farsz warzywny: 1 cukinia, 1 por, 0,5kg pieczarek, 1 papryka, 4 ząbki czosnku;
- 2 łyżki oliwy;
- 2 łyżki masła;
- świeży koperek;
- 3 plasterki sera mozzarella;
- 10 kawałków suszonych pomidorów;
- sos tzatziki: mały jogurt naturalny, 1 świeży ogórek, 2 ząbki czosnku, pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól morska.
Przygotowanie:
- filety z dorsza myjemy, układamy i doprawiamy solą morską, pieprzem cytrynowym oraz oregano;
- farsz warzywny: cukinię obieramy i kroimy, por, paprykę oraz pieczarki myjemy i kroimy, ząbki czosnku obieramy i siekamy na drobne kawałeczki - wszystko wsypujemy na patelnię i podsmażamy na 2 łyżkach oliwy;
- folię aluminiową dzielimy na tyle kawałków ile mamy gotowych kawałków fileta z dorsza, następnie układamy na każdy kawałek folii po jednym kawałku dorsza, dodajemy pól łyżeczki masła, 1/2 plasterka sera, pokrojone suszone pomidorki oraz układamy ok. 2 łyżki gotowego farszu warzywnego;
- każdy filet dokładnie zamykamy w folii w tzw. "paczuszkę" aby w środku zostało powietrze, które podczas pieczenia w piekarniku paczuszkę "napompuje" :);
- gotowe paczuszki z dorszem i warzywami wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200-220 stopni i pieczemy przez ok. 25 minut.
Przygotowanie sosu tzatziki:
- jogurt naturalny doprawiamy szczyptą soli morskiej, pieprzem ziołowym oraz czarnym;
- do jogurtu dodajemy pokrojony w cienkie paseczki lub poszatkowany świeży średni ogórek;
- dodajemy posiekane ząbki czosnku i energicznie mieszamy;
- na koniec wkładamy do lodówki aby się schłodził.
Nasz dorsz zapiekany w warzywach jest już gotowy! Możemy podawać go z młodymi ziemniaczkami i koperkiem, wówczas sos tzatziki będzie idealnie się komponował! Osoby, które ograniczają porcje węglowodanów w ciągu dnia, oczywiście mogą z pewnością taką porcje ryby zjeść bez ziemniaków. :)
SMACZNEGO!
Mmmm... na pewno swietnie smakuje:)
OdpowiedzUsuńA dziękuję dziękuję! :) Dokładnie - smakuje świetnie - polecam rybkę w letnie upały na obiad lub na kolację. :) Pozdrawiam.
Usuńtak sie to robi!
OdpowiedzUsuń