Pesto bakłażanowo-paprykowe


Przepis na przepyszne pesto z bakłażana, papryki oraz pomidorów.

 Pesto jest doskonałym dodatkiem do kanapek, makaronu czy ryżu. Smakuje znakomicie zarówno na zimno jak i na ciepło!

Potrzebne będą:
- 1 bakłażan;
- 1 czerwona papryka;
- 1 cebula;
- 4 duże pomidory;
- 4 ząbki czosnku;
- 1 łyżka oleju kokosowego;
- sól morska, oregano, pieprz ziołowy, bazylia do smaku;
- 250ml oliwy z oliwek do zalania zmiksowanych warzyw po przygotowaniu.

Przygotowanie:
Warzywa myjemy, kroimy na drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię pokrytą olejem kokosowym. Doprawiamy przyprawami i solą morską, a następnie mieszamy i smażymy. Co jakiś czas dolewamy wodę aby warzywa się poddusiły i czekamy, aż woda wyparuje. Usmażone warzywka przekładamy do garnka i blendujemy. Możemy oczywiście dodać do warzyw natkę pietruszki, która doda aromatu.

Po tym jak zmiksowane warzywa ostygną, zalewamy je oliwą z oliwek - gdy pesto będzie za gęste możemy dodać oczywiście więcej oliwy - w zależności od upodobania.



Pesto bakłażanowo - paprykowe jest już gotowe! Smacznego! Dodawajcie pesto do rozmaitych dań, nada znakomitego smaku i aromatu każdej potrawie. :)



Share this:

JOIN CONVERSATION

2 komentarze:

  1. A co sądzisz o cukinii zamiast bakłażana? Mam i nie wiem co z nim począć ;)
    Tradycyjnie zapraszam do siebie: fochzprzytupem.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście! :) Cukinia jak najbardziej! :) Uwielbiam cukinię w każdej postaci. :)

      Usuń