Czy bób jest zdrowy ?
Czy bób jest zdrowy?
Oczywiście, że tak! Sezon na bób w pełni! Pamiętajmy o wybieraniu takiego, aby był twardy i bez brązowych plam –
będziemy mieć wówczas pewność, że nie dostała się do niego pleśń. Najlepiej przechowywać bób w lodówce i w papierowej torbie.
Należy pamiętać, że bób należy do roślin strączkowych o
wysokim indeksie glikemicznym, zatem powinny go unikać osoby cierpiące na
insulinooporność czy osoby mające problemy gastryczne i cierpiące na refluks
lub wzdęcia (w szczególności jedząc bób ze skórką, która zawiera dużo
błonnika) – bób należy również do roślin wzdymających.
Bób jest dość kalorycznym warzywem, gdyż zaledwie 100g to już
około 70kcal.
Co zawiera bób?
- dużą ilość białka i błonnika – w 100g bobu - 5,8g błonnika i 7,1g białka.
- witaminy takie jak: wit. A, C, B1, B6, kwas foliowy;
- minerały: wapń, żelazo, magnez, cynk;
- jest bogaty również w potas (więcej o potasie znajdziesz tutaj) oraz charakteryzuje się niska zawartością sodu.
Bób można gotować na parze lub w lekko osolonej wodzie, można go również dodawać do sałatek czy też do innych dań, w zależności od naszych fantazji smakowych. :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz