Czy bób jest zdrowy ?




Czy bób jest zdrowy?

Oczywiście, że tak! Sezon na bób w pełni! Pamiętajmy o wybieraniu takiego, aby był twardy i bez brązowych plam – będziemy mieć wówczas pewność, że nie dostała się do niego pleśń. Najlepiej przechowywać bób w lodówce i w papierowej torbie. 


Należy pamiętać, że bób należy do roślin strączkowych o wysokim indeksie glikemicznym, zatem powinny go unikać osoby cierpiące na insulinooporność czy osoby mające problemy gastryczne i cierpiące na refluks lub wzdęcia (w szczególności jedząc bób ze skórką, która zawiera dużo błonnika) – bób należy również do roślin wzdymających.



Bób jest dość kalorycznym warzywem, gdyż zaledwie 100g to już około 70kcal.

Co zawiera bób?

- dużą ilość białka i błonnika –  w 100g bobu - 5,8g błonnika i 7,1g białka.
- witaminy takie jak: wit. A, C, B1, B6, kwas foliowy;
- minerały: wapń, żelazo, magnez, cynk; 
- jest bogaty również w potas (więcej o potasie znajdziesz tutaj) oraz charakteryzuje się niska zawartością sodu.

Bób można gotować na parze lub w lekko osolonej wodzie, można go również dodawać do sałatek czy też do innych dań, w zależności od naszych fantazji smakowych. :)


Share this:

JOIN CONVERSATION

    Blogger Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz