Faszerowane bataty


Faszerowane bataty

Danie, które jest alternatywą dla faszerowanej papryki oraz jest zamiennikiem dla popularnego ziemniaka.

Składniki:
- 2 bataty
- 200g sera gouda
- 2 szklanki przecieru pomidorowego
- 250g pieczarek
- 500g mięsa wołowego
- 2 łyżki oliwy
- sól morska i pieprz ziołowy do smaku
- szczypta słodkiej papryki
- szczypta oregano


Sposób przygotowania:
- mięso i pieczarki podsmaż na patelni z dodatkiem oliwy, dopraw i zalej przecierem pomidorowym;
- bataty podgotuj w osolonej wodzie, aby były delikatnie miękkie, następnie przetnij na pół;
- w batatach wydrąż środek i wypełnij przygotowanym wcześniej mięsem z przecierem pomidorowym;
- wierzch posyp startym serem gouda;
- piec w temperaturze 160 stopni ok. 30minut.

Podawaj ze świeżą rukolą.🌿

SMACZNEGO!

Share this:

JOIN CONVERSATION

10 komentarze:

  1. Bataty najlepsze pod każdą postacią :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie każdy je lubi, ale moim zdaniem to prawda :) Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Ale pysznie to wygląda, aż chce się jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jednak chyba wole zdecydowanie smak ziemniaka niż batata. Do batata jakoś mi nie smakuje nic na słono :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, jak kto lubi :) Chociaż ja kiedyś też nie przepadałam za batatami, ale z czasem się przekonałam. :)

      Usuń