Papryki faszerowane przepis
Papryki wychodzą soczyste i aromatyczne dzięki kompozycji rozgrzewających przypraw.
Składniki:
- 4 papryki
- 0,5kg mięsa wołowego
- 250g pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka oregano
- sól morska (szczypta)
- pieprz świeżo mielony (do smaku)
- 3 łyżki oliwy
- 250g przecieru pomidorowego
- kilka plasterków żółtego sera
Sposób przygotowania:
- pieczarki pokrój i usmaż na patelni, gotowe przełóż do małego naczynia,
- na tej samej patelni usmaż pokrojoną cebulę, dołóż usmażoną do pieczarek,
- mięso smaż na oliwie, na rozgrzanej patelni i dopraw wszystkimi przyprawami wymienionymi wyżej,
- usmażone mięso zalej przecierem pomidorowym, w razie potrzeby dopraw dodatkowo solą morską i świeżym pieprzem,
- do mięsa z przecierem dodaj usmażone wcześniej pieczarki i cebulę - wszystko duś przez ok.10-15 minut,
- papryki umyj, przetnij na pół i wydrąż środek, następnie faszeruj przygotowanym nadzieniem,
- na wierzch każdej papryki połóż mały plasterek sera żółtego,
- całość zapiekaj w piekarniku w 180 stopniach pod przykryciem przez ok. 1h, następnie odkryj papryki i zapiecz ok.10 minut.
Szybka w przygotowaniu przekąska na różne okazje.
OdpowiedzUsuńTak, dokładnie! Papryki mogą być i na obiad i na kolację :)
Usuń