Grzanki z oliwą czosnkową i parmezanem
Grzanki z oliwą czosnkową i parmezanem mogą stanowić:
*Szybkie, pyszne i pożywne śniadanie
*Dodatek do zupy
*Przystawkę do dania głównego
Składniki do grzanek:
- 4 kromki ulubionego chleba
- garść startego parmezanu
- garść pomidorków koktajlowych
- pokrojony plasterek żółtego sera
- oregano
- garść rukoli
Składniki do oliwy czosnkowej:
- garść rukoli
Składniki do oliwy czosnkowej:
- 4 ząbki czosnku
- szczypta chili
Sposób przygotowania oliwy czosnkowej:
- do buteleczki wlej olej rzepakowy Wielkopolski, dodaj obrane i wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz szczyptę chili;
Sposób przygotowania grzanek:
- ulubiony chleb pokrop przygotowaną wcześniej oliwą czosnkową, ułóż pokrojone pomidorki koktajlowe, posyp żółtym serem i oregano, a na samą górę odrobinę parmezanu;
- zapiekaj w piekarniku w temperaturze 200 stopni, tak długo aż grzanki się zarumienią, a ser rozpuści;
- po wyjęciu grzanek z piekarnika posyp wszystkie rukolą.
SMACZNEGO!
- po wyjęciu grzanek z piekarnika posyp wszystkie rukolą.
SMACZNEGO!
Przygotowaną oliwę czosnkową nie dodawaj tylko do grzanek - używaj ją przede wszystkim do rozmaitych potraw - nada Twoim daniom niesamowity smak i aromat.
Polecam podawać grzanki z przepysznym kremem pomidorowym - przepis znajdziesz -> tutaj.
Polecam podawać grzanki z przepysznym kremem pomidorowym - przepis znajdziesz -> tutaj.
#OlejKonwenanse #OlejWielkopolski
Pyszna przekąska :)
OdpowiedzUsuńDokładnie! I dodatek do wielu dań np. do sałatek czy zup krem. :) Polecam!
Usuńciekawie napisane
OdpowiedzUsuń