Zupa krem z dyni z kurkumą
Zupa krem z dyni - przepis
Rozgrzewający, aromatyczny i przepyszny - tak w 3 słowach mogę opisać mój przepis na zupę krem z dyni. Dzięki dodaniu przecieru pomidorowego i zeszklonej cebulki oraz odrobiny masełka - zupa krem z dyni smakuje wyśmienicie.
Robiłam z dużej ilości składników, ponieważ lubię ugotować więcej, a następnie wlać do słoików i zawekować! Po paru dniach - zupa na obiad gotowa!
Polecam!
Składniki:
- 1kg dyni (obranego miąższu)
- 3 ziemniaki
- 3 cebule
- 3 łyżki oliwy
- natka pietruszki (garść)
- 1l przecieru pomidorowego
- kurkuma (2 łyżki)
- oregano (do smaku)
- majeranek (do smaku)
- sól morska (do smaku)
- świeżo mielony pieprz (do smaku)
- 1 duża łyżka masła
Sposób przygotowania:
- obraną dynię, pokrojoną w kawałki oraz obrane i pokrojone ziemniaki wrzucić do garnka, zalać wodą aby się zakryły;
- doprawić solą i pieprzem (doprawiałam na oko, ponieważ użyłam soli morskiej z młynka, tak samo świeżo mielony pieprz) oraz oczywiście koniecznie dodać kurkumę;
- całość gotować ok. 40minut, w między czasie dodać natkę pietruszki;
- na patelnię wlać 3 łyżki oliwy, dodać pokrojoną cebulę, następnie podsmażoną na złocisty kolor dodać do gotującej się dyni z ziemniakami;
- do całości wlać przecier pomidorowy - (ja dodałam domowy z uprawy pomidorów mojej babci i wlałam cały 1 litr przecieru - można dodać oczywiście mniej);
- całość ponownie gotować jeszcze przez ok. 20 minut, aby wszystkie składniki były miękkie, na koniec dodać oregano, majeranek i dużą łyżkę masła;
- zupę zblendować na gładką konsystencję.
Polecam podawać z prażonym słonecznikiem i świeżą natką pietruszki.
SMACZNEGO!
Ja też ostatnio stworzyłam dyniową zupkę. Widzę, że tak jak ja, lubisz dodać jej zdecydowanego charakteru. Super przepis!
OdpowiedzUsuńUwielbiam kurkumę! Dodaję ją do większości potraw. Pozdrawiam!
Usuń