Domowy hamburger - przepis


Domowy hamburger - przepis

Składniki (4 hamburgery):
- 4 żytnie bułki
- 500g mięsa mielonego wołowego
- kilka plasterków pomidora
- garść orzeszków pini
- 3 pieczarki
- rukola
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- 4 łyżeczki musztardy francuskiej

Sos:
- 250ml przecieru pomidorowego
- 4 łyżki jogurtu naturalnego typu grecki
- sól i świeżo mielony pieprz (do smaku)
- przyprawa chili (szczypta)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka oregano




Sposób przygotowania:

- z mięsa wołowego uformuj kotlety, dopraw z obu stron solą i pieprzem, smaż na rozgrzanej patelni grillowej z każdej strony ok 2 minuty aż się zarumienią;
- na tej samej patelni połóż i grilluj pokrojone w plasterki pieczarki;
- orzeszki pini podsmaż na suchej patelni, aby były podprażone
- bułkę podgrzej w piekarniku tuż przed podaniem ok.1-2 minuty (rozgrzany piekarnik do 200 stopni)
- wszystkie składniki sosu wymieszaj ze sobą i dopraw wedle upodobania;
- do ciepłej bułki dodaj plasterki pomidora i pieczarek, sos, rukolę, a na to połóż usmażonego kotleta, następnie na każdego hamburgera po 1 łyżeczce musztardy francuskiej i na koniec posyp orzeszkami pini i zamknij bułkę drugą połową.

SMACZNEGO!



Share this:

JOIN CONVERSATION

2 komentarze:

  1. świetne te Twoje burgery :) szkoda, że mój Luby uwielbia tylko te na bardzo ostro :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można doprawić papryczkami jalapenos albo zrobić ostrzejszy sos z chili! :) Wówczas będzie wersja na ostro. :)

      Usuń