Dynia - właściwości, zastosowanie
Dynia - właściwości, zastosowanie
Sezon na dynię rozpoczęty!
Dlaczego warto nie zapominać o dyni w naszej codziennej kuchni? O tym poniżej. :)
Dynia jest cennym warzywem pod względem dużej ilości witamin i minerałów. Oprócz zawartych w dyni witamin z grupy B, zawiera również witaminę A, E i K. Beta karoten zawarty w dyni jest silnym przeciwutleniaczem, a co za tym idzie zwalcza wolne rodniki - dlatego też można stwierdzić, że dynia posiada właściwości antynowotworowe.
Dynia obniża poziom złego cholesterolu we krwi, a przede wszystkim jest niskokaloryczna - przede wszystkim dynię w swej diecie powinny uwzględnić osoby będące na diecie redukcyjnej lub po prostu, które dbają o swoją sylwetkę.
Dynię warto obrać i zamrozić, aby po jakimś czasie zrobić z niej coś pysznego. Zastosowań dyni w kuchni jest bardzo wiele, o czym będę uświadamiała Was w najbliższym czasie.
Zaglądajcie po przepis na przepyszną zupę krem z dyni z kurkumą - przepis znajdziesz -> tutaj.
Uwielbiam porcjować część dyni (i nie tylko) na małe kawałki (tak jak widać na zdjęciu), dzięki czemu mogę po jakimś czasie przyrządzić z niej np. zupę krem, której przepis znajdziesz powyżej.
Gotowa porcja dyni w kawałkach do zamrożenia. |
Mój sposób na szybki obiad to również zawekowanie gotowej zupy (tak jak widać na zdjęciu zupa krem z dyni)lub zapakowaniu jej do termicznego pudełeczka do pracy i po paru dniach mam błyskawiczny obiad.
Co do pestek z dyni - polecam spożywać przez osoby, które mają problem z łamliwymi paznokciami i słabymi włosami - pestki z dyni zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego cynku!
Polecam używać dyni w codziennej kuchni, jej delikatny smak nada twoim potrawom wspaniałego aromatu - można z niej przygotowywać potrawy na słodko jak i na ostro.
Gotowe porcje zupy krem z dyni do pracy i zawekowane na inne dni. :) |
0 komentarze:
Prześlij komentarz