Dynia - właściwości, zastosowanie


Dynia - właściwości, zastosowanie

Sezon na dynię rozpoczęty! 
Dlaczego warto nie zapominać o dyni w naszej codziennej kuchni? O tym poniżej. :)

Dynia jest cennym warzywem pod względem dużej ilości witamin i minerałów. Oprócz zawartych w dyni witamin z grupy B, zawiera również witaminę A, E i K. Beta karoten zawarty w dyni jest silnym przeciwutleniaczem, a co za tym idzie zwalcza wolne rodniki - dlatego też można stwierdzić, że dynia posiada właściwości antynowotworowe. 
Dynia obniża poziom złego cholesterolu we krwi, a przede wszystkim jest niskokaloryczna - przede wszystkim dynię w swej diecie powinny uwzględnić osoby będące na diecie redukcyjnej lub po prostu, które dbają o swoją sylwetkę.

Dynię warto obrać i zamrozić, aby po jakimś czasie zrobić z niej coś pysznego. Zastosowań dyni w kuchni jest bardzo wiele, o czym będę uświadamiała Was w najbliższym czasie.

Zaglądajcie po przepis na przepyszną zupę krem z dyni z kurkumą - przepis znajdziesz -> tutaj.

Uwielbiam porcjować część dyni (i nie tylko) na małe kawałki (tak jak widać na zdjęciu), dzięki czemu mogę po jakimś czasie przyrządzić z niej np. zupę krem, której przepis znajdziesz powyżej.

Gotowa porcja dyni w kawałkach do zamrożenia.

Mój sposób na szybki obiad to również zawekowanie gotowej zupy (tak jak widać na zdjęciu zupa krem z dyni)lub zapakowaniu jej do termicznego pudełeczka do pracy i po paru dniach mam błyskawiczny obiad.

Co do pestek z dyni - polecam spożywać przez osoby, które mają problem z łamliwymi paznokciami i słabymi włosami - pestki z dyni zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego cynku!

Polecam używać dyni w codziennej kuchni, jej delikatny smak nada twoim potrawom wspaniałego aromatu - można z niej przygotowywać potrawy na słodko jak i na ostro. 

Gotowe porcje zupy krem z dyni do pracy i zawekowane na inne dni. :)

Share this:

JOIN CONVERSATION

    Blogger Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz