Makaron w sosie z dynią i soczewicą


Makaron w sosie z dynią i soczewicą

Danie aromatyczne dzięki odpowiednio dobranym przyprawom, typowo jesienne i oczywiście proste w przygotowaniu, a zarazem przepyszne!

Przepis polecam (nie tylko!) dla osób będących na diecie wegetariańskiej i również dla tych, którzy dbają o szczupłą sylwetkę - makaron pełne ziarno z żytem oprócz porcji minerałów i białka zawiera cenny dla naszego organizmu błonnik.


Składniki (porcja dla 3-4 osób):

- 200g makaronu Lubella pełne ziarno z żytem
- 1l przecieru pomidorowego
- 200g zielonej soczewicy
- 400g dyni (już obranej)
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebulka
- 8 szt. pomidorków suszonych
- kurkuma (1 łyżka)
- oregano (1 łyżeczka)
- sól morska (do smaku)
- świeżo mielony pieprz (do smaku)
- chili (szczypta)
- papryczki jalapeno (pokruszone, ususzone) - mogą być świeże



Sposób przygotowania:

- soczewicę zieloną moczyć ok. 2 godziny w zimnej wodzie, następnie wrzucić do wrzącej i osolonej wody i gotować ok.20 minut aż zmięknie;
- dynię szatkować na grubych oczkach i dodać na nagrzaną patelnię z oliwą, dorzucić pokrojoną w kosteczkę cebulkę i 2 posiekane ząbki czosnku - całość doprawić kurkumą, świeżo mielonym pieprzem, solą morską (szczypta) oraz oregano - dusić do czasu zarumienienia;
- ugotowaną soczewicę dodać do patelni z pozostałymi warzywami i zalać całość przecierem pomidorowym;
- całość dusić przez kolejne 15 minut, dodać szczyptę pokruszonych suszonych papryczek jalapeno, pokrojone suszone pomidory oraz szczyptę chili;
- w między czasie makaron świdry pełne ziarno ugotować według instrukcji na opakowaniu;
- ugotowany makaron odcedzić, przelać lekko zimną wodą i polać oliwą;
- na porcji makaronu dodać gotowy sos z dyni i soczewicy, udekorować natką pietruszki.



Pozostałą część sosu można zawekować w słoiczki - tak jak ja to zrobiłam. 

W ten sposób kolejny obiad za jakiś czas będzie błyskawicznie gotowy! Wystarczy tylko ugotować świeży makaron! :)

SMACZNEGO!





Świętuj z Lubellą Światowy Dzień Makaronu

Share this:

JOIN CONVERSATION

5 komentarze: