Kurkuma - właściwości i zastosowanie


Kurkuma - właściwości i zastosowanie

Kurkuma jest to przyprawa, której używa się głównie w kuchni azjatyckiej, jednakże ja uwielbiam dodawać ją praktycznie do wszystkiego. 
Nadaje potrawom wyrazisty smak i aromat oraz piękny, żółty kolor.

Składnik kurkumy, czyli kurkumina ma właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające oraz może tym samym działać przeciwnowotworowo. Dodatkowo wspomaga pracę wątroby, działa rozkurczająco, przeciwbakteryjnie, obniża poziom ciśnienia i cukru we krwi oraz ułatwia gojenie się ran.

Kurkuminę można zakupić w postaci kapsułek i tabletek, jednak należy pamiętać, że suplement diety z kurkuminą nie przyswaja się łatwo w organizmie, ale ułatwia jego wchłanianie przyjmowanie go wraz z piperyną, która z kolei pochodzi z owoców czarnego pieprzu.

Naukowcy są zgodni oraz liczne badania wykazują, iż kurkumina podnosi odporność, sprawdza się przede wszystkim w infekcjach wirusowych i bakteryjnych.

Kto powinien unikać dużych ilości kurkumy? 
Kobiety w ciąży, gdyż może stymulować macicę i spowodować przedwczesny poród; osoby, które są przed różnego rodzaju operacjami (może mieć działanie rozrzedzające krew); osoby cierpiące na nadkwaśność żołądka (może jeszcze bardziej pobudzać kwas w żołądku, a nawet powodować nudności/wzdęcia), osoby przyjmujące leki na cukrzycę i nadciśnienie (kurkuma obniża tak jak wspomniałam poziom cukru we krwi oraz ciśnienie, dlatego najlepiej przy przyjmowaniu suplementów z kurkuminą sprawdzać regularnie cukier i ciśnienie).

Kurkuma doskonale się sprawdza do dań z ryżu, makaronów, pieczonych warzyw oraz nawet konserwowych ogórków - przepis na pikle z kurkumą znajdziesz tutaj -> przepis na pikle.

Zalecane środki ostrożności: kurkuma brudzi ręce, paznokcie i ubrania, dlatego należy uważać przy dodawaniu jej do wszelkich potraw. :)

Share this:

JOIN CONVERSATION

2 komentarze:

  1. Dziekuje za ciekawy artykuł :) nie wiedziałam że kurkuma ma przeciwwskazania, i to nie tak mało

    OdpowiedzUsuń