Ciasto marchewkowe z cynamonem


CIASTO MARCHEWKOWE Z CYNAMONEM

Przepyszne, szybkie w przygotowaniu, wilgotne ciasto o wspaniałym aromacie.


Składniki:
- 1,5 szklanki startej marchewki;
- 1,5 szklanki mąki;
- 4 jaja;
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego;
- 0,5 szklanki oleju kokosowego;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- 1 szklanka pokrojonych orzechów brazylijskich lub włoskich;
- 0,5 łyżeczki soli morskiej;
- 0,5 szklanki ksylitolu/cukru trzcinowego.

Sposób przygotowania:
- marchew utrzeć na drobnych oczkach, orzechy pokroić;
- piekarnik nastawić na 180 stopni;
- w dużej misce jaja ubić z cukrem/ksylitolem na sztywną masę, następnie dodawać pozostałe składniki (olej, mąkę, marchew, orzechy, cynamon, proszek do pieczenia oraz sól);
- wszystko wolno mieszać na jednolitą masę;
- masę przelać do gotowej brytfanki wysmarowanej uprzednio masłem;
- wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut do 55 minut, aż ciasto się zarumieni;
- po upieczeniu można posypać dla ozdoby i smaku wiórkami kokosowymi oraz pokruszonymi orzechami.

SMACZNEGO!

Share this:

JOIN CONVERSATION

1 komentarze:

  1. Super! Przepis już zapisałam. Ciasto marchewkowe z cynamonem zagości jeszcze w tym tygodniu na naszym stole ;)
    Pozdrawiam, Asia z Rodzinka Biega

    OdpowiedzUsuń