Pikle z kurkumą

Pikle z kurkumą

Czas na przetwory! Przepis na przepyszne ogórki w zalewie octowej z kurkumą - wspaniałą przyprawą o prozdrowotnych właściwościach. 



Składniki na 8 litrowych słoików:

- ok. 5kg ogórków.

Zalewa:
- 10 szklanek wody;
- 2 szklanki octu 10%;
- 4 łyżki soli morskiej;
-  kurkuma 5 łyżeczek;
- 3 szklanki cukru;
- 10 kulek pieprzu czarnego;
- liść laurowy 2 sztuki;
- curry 3 łyżeczki;
- garstka gorczycy;
- 1 duża cebula pokrojona.

Sposób przygotowania:

- wszystkie składniki zalewy połączyć w dużym garnku i zagotować;
- ogórki obrać i pokroić wzdłuż na długie paski (gdy są duże ziarnka w środku-należy je usunąć);
[najlepsze pikle wychodzą z dużych sztuk ogórków, wówczas są najbardziej mięsiste];
- paski ogórków włożyć pionowo do słoików i zalewać gotową  zalewą;
- słoiki zakręcić i gotować w dużym garnku z wodą, która powinna sięgać do 3/4 wysokości słoika (uprzednio należy włożyć na dno garnka ściereczkę) - gotować 15 minut od wrzenia;
- po ugotowaniu wyjąć słoiki, odstawić do góry dnem na ściereczkę i przykryć ręczniczkiem do ostygnięcia.

SMACZNEGO!








Róbmy przetwory! Edycja 3.

Share this:

JOIN CONVERSATION

1 komentarze: