Kurkuma - właściwości i zastosowanie
Kurkuma - właściwości i zastosowanie
Kurkuma jest to przyprawa, której używa się głównie w kuchni azjatyckiej, jednakże ja uwielbiam dodawać ją praktycznie do wszystkiego.
Nadaje potrawom wyrazisty smak i aromat oraz piękny, żółty kolor.
Składnik kurkumy, czyli kurkumina ma właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające oraz może tym samym działać przeciwnowotworowo. Dodatkowo wspomaga pracę wątroby, działa rozkurczająco, przeciwbakteryjnie, obniża poziom ciśnienia i cukru we krwi oraz ułatwia gojenie się ran.
Kurkuminę można zakupić w postaci kapsułek i tabletek, jednak należy pamiętać, że suplement diety z kurkuminą nie przyswaja się łatwo w organizmie, ale ułatwia jego wchłanianie przyjmowanie go wraz z piperyną, która z kolei pochodzi z owoców czarnego pieprzu.
Naukowcy są zgodni oraz liczne badania wykazują, iż kurkumina podnosi odporność, sprawdza się przede wszystkim w infekcjach wirusowych i bakteryjnych.
Kto powinien unikać dużych ilości kurkumy?
Kobiety w ciąży, gdyż może stymulować macicę i spowodować przedwczesny poród; osoby, które są przed różnego rodzaju operacjami (może mieć działanie rozrzedzające krew); osoby cierpiące na nadkwaśność żołądka (może jeszcze bardziej pobudzać kwas w żołądku, a nawet powodować nudności/wzdęcia), osoby przyjmujące leki na cukrzycę i nadciśnienie (kurkuma obniża tak jak wspomniałam poziom cukru we krwi oraz ciśnienie, dlatego najlepiej przy przyjmowaniu suplementów z kurkuminą sprawdzać regularnie cukier i ciśnienie).
Kurkuma doskonale się sprawdza do dań z ryżu, makaronów, pieczonych warzyw oraz nawet konserwowych ogórków - przepis na pikle z kurkumą znajdziesz tutaj -> przepis na pikle.
Zalecane środki ostrożności: kurkuma brudzi ręce, paznokcie i ubrania, dlatego należy uważać przy dodawaniu jej do wszelkich potraw. :)
Dziekuje za ciekawy artykuł :) nie wiedziałam że kurkuma ma przeciwwskazania, i to nie tak mało
OdpowiedzUsuńDziękuję, polecam się na przyszłość. :)
Usuń