Makaron z oliwą i czosnkiem
Makaron z oliwą i czosnkiem - danie w 15 minut
Składniki (porcja dla 2 osób):
- makaron tagliatelle (200g);
- 4 ząbki czosnku;
- 4 łyżki oliwy;
- suszone pomidory - garść;
- oregano;
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu;
- czosnek przeciśnij przez praskę, a część pokrój w paseczki;
- suszone pomidory również pokrój w paseczki/kostkę;
- ugotowany makaron przelej zimną wodą, a następnie oliwą;
- na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, dodaj czosnek i pokrojone pomidory suszone, dopraw oregano, solą oraz pieprzem;
- następnie wrzuć na patelnię ugotowany makaron - całość mieszaj i podsmaż jeszcze ok 2 minuty.
Podawać najlepiej z posypanym na wierzchu oregano oraz parmezanem.
SMACZNEGO!
A tu jeszcze jakieś mięsko się wkradło? Czy źle widzę :) apetyczny przepis.
OdpowiedzUsuńTak - na wierzchu kawałki kurczaczka - zawsze można dodać :) Pozdrawiam!
UsuńPewnie, że można, żeby było też dla mięsożerców :)
Usuń