Potencjał witamin z grupy B


Witaminy z grupy B należą do witamin rozpuszczalnych w wodzie, których organizm nie wytwarza, dlatego tak ważne jest systematyczne dostarczanie ich wraz z pokarmem. Odpowiedzialne są za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego człowieka i nie tylko, dlatego też postanowiłam przybliżyć właściwości i role czołowych witamin z grupy B.

Witamina B1 (tiamina):
Wpływa na prawidłowy rozwój kości oraz odgrywa istotną rolę w przenoszeniu impulsów nerwowych i funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Głównie jest gromadzona w nerkach, wątrobie, mózgu i sercu, lecz trzeba pamiętać o uzupełnianiu jej zapasów. Najbogatszym źródłem witaminy B1 jest m.in. mięso (wieprzowina, baranina, wołowina), drób, produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych (groch, fasola), drożdże, kasza gryczana niepalona, płatki owsiane, jajka, biały ser, rozmaite warzywa np. pomidory, kalafior, brokuły, kapusta i owoce takie jak jabłko, wiśnie, morele śliwki, agrest i porzeczki.

Witamina B2 (ryboflawina):
Wspomaga układ odpornościowy, wpływa na zdrowie skóry, włosów, paznokci oraz wzmacnia wzrok. Niedobory mogą prowadzić do niedokrwistości, pękania warg, zmian w układzie nerwowym czy łuszczenia się skóry. Witamina B2 występuje m.in. w: serach żółtych i białych, makreli, jajkach, cielęcinie, wieprzowinie, wołowinie, brokułach, szpinaku, pomidorach, mleku, płatkach owsianych, kukurydzy, jabłkach, śliwkach i mięsie drobiowym. Pamiętajcie o tym, iż zwiększone zapotrzebowanie na ryboflawinę ma miejsce w trakcie wzrostu, laktacji, ciąży oraz stresu i intensywnego wysiłku fizycznego!

Witamina B3 (PP, niacyna):
Jest potrzebna do prawidłowych czynności mózgu, układu nerwowego oraz bierze udział w syntezie hormonów testosteronu, estrogenu, kortyzolu, tyroksyny i insuliny. Występuje w mięsie oraz warzywach (np.ziemniaki, brokuły, groch, szpinak, pomidory), jajkach, serach i owocach (śliwki, jabłka).

Witamina B4 (cholina):
Bierze odpowiedzialność za prawidłowe funkjonowanie układu oddechowego, serca i mózgu. Wspomaga produkcje hormonów i chroni przed wolnymi rodnikami. Jest zawarta m.in. w żółtku jaja, orzechach, zielonych warzywach i warzywach strączkowych.

Witamina B5 (kwas pantotenowy):
Bogata w tą witaminę jest szeroka gama produktów spożywczych, lecz najwięcej można znaleźć w mięsie i zielonych warzywach liściastych. Uczestniczy w syntezie witaminy D, cholesterolu, niektórych hormonów oraz kwasów tłuszczowych. Bierze również udział w tworzeniu przeciwciał. Małą zawartość tej witaminy w organizmie obserwuje się u kobiet przyjmujących środki antykoncepcyjne i osób w wieku podeszłym.

Witamina B6 (pirydoksyna):
Jest niezbędna do produkcji hemoglobiny, bierze udział w przemianie aminokwasów, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, odpornościowego i hormonalnego. Największe ilości tej witaminy występują w mięsie, wątrobie oraz rybach ale również w produktach roślinnych (m.in. w roślinach strączkowych, papryce, brukselce, kapuście, marchewce, szpinaku, ziemniakach) i jajkach, bananach, pomarańczach i jabłkach.

Witamina B7 (witamina H, biotyna):
Objawy niedoboru tej witaminy to m.in. niedokrwistość, słaby apetyt i łuszczenie się skóry. Występuje np. w mące sojowej, orzechach, jajkach, warzywach (m.in. w kalafiorze, szpinaku, kukurydzy, cebuli, burakach, marchewce) i innych produktach żywnościowych. Jest niezbędna do prawidłowego wzrostu i rozwoju człowieka w każdym aspekcie.

Witamina B9 (kwas foliowy):
Jest to bardzo cenna witamina - jest niezbędny do syntezy DNA, zatem tak ważne jest przyjmowanie i uzupełnianie tej witaminy w trakcie ciąży. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz do tworzenia się i podziału wszystkich komórek organizmu. Na niedobory tej witaminy narażone są właśnie kobiety w ciąży, niemowlęta oraz dziewczęta w okresie dojrzewania. Największa ilość tej witaminy jest m.in. w otrębach pszennych, szpinaku, brukselce, szparagach, kalafiorze, bobie, papryce, jajkach, sałacie, kapuście, bananach, mleku, serach, pomarańczach, wołowinie, drobiu i wieprzowinie.

Witamina B12:
Źródłem tej witaminy są głównie produkty pochodzenia zwierzęcego. Jest niezbędna do tworzenia czerwonych krwinek oraz syntezy białek. Bierze udział również w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Niedobory prowadzą oczywiście do niedokrwistości i uszkodzenia układu nerwowego.





Zwróćcie uwagę jak wiele witamin zawierają jajka - zachęcam do przeczytania postu na temat właśnie kurzych jaj - nie zawsze są doceniane i przez niektórych wręcz ograniczane w codziennej diecie. (link tutaj)

Pozdrawiam!

Share this:

JOIN CONVERSATION

2 komentarze:

  1. Niestety zawsze mam niedobór witamin z grupy B ;( I tak szczerze to nigdy nie czytałam co jeść, teraz będę wiedzieć :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety obecnie dużo osób ma niedobory witamin z grupy B :( Należy pamiętać zatem aby zdrowo się odżywiać i dbać o suplementację witamin.

      Usuń