Ciasto czekoladowe z cukinią


Ciasto czekoladowe z cukinią

Wilgotne, gęste, zdrowe i pyszne!

Składniki:

- 2 średnie cukinie
- 2 gorzkie czekolady najlepiej powyżej 70%
- 200g jogurtu naturalnego
- 100g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki mąki kokosowej
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki miodu
- 1 dojrzały banan
- 5 jaj


Sposób przygotowania:

- masło rozpuść w rondelku z gorzką czekoladą;
- cukinie umyj i zetrzyj na tarce na małych oczkach;
- mąki wymieszaj z żółtkami jaj, kakao, jogurtem, proszkiem do pieczenia/sodą, miodem i startą cukinią;
- banana rozgnieć widelcem i dodaj do masy;
- rozpuszczone masło z czekoladą dodaj do masy;
- białka jaj ubij na gęstą pianę i dodaj na sam koniec do masy, następnie wszystko dokładnie i delikatnie wymieszaj;
- masę przelej do wąskiej formy/keksówki wysmarowanej wcześniej masłem i piecz w piekarniku ok. 50 minut w 180 stopniach.

Opcjonalnie - po wyjęciu z piekarnika posyp cukrem pudrem.

SMACZNEGO!


Share this:

JOIN CONVERSATION

5 komentarze:

  1. kiedyś robiłam podobne, tylko z burakami też wyszło pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo z burakiem to nigdy nie próbowałam robić nic słodkiego! :) Super!

      Usuń
  2. Z buraków robiłam tylko kotlety, muszę spróbować też ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)

    OdpowiedzUsuń