Pieczona gęś


Pieczona gęś

Wykwintny obiad lub uroczysta kolacja - przedstawiam przepis na pieczoną gęś. 
Najlepiej podawać z pieczonymi ziemniakami lub kluskami śląskimi. 🍗🍲😋

Składniki:
- gęś (porcje: 2 udka i pierś)
- 5 jabłek
- garść żurawiny
- parę suszonych śliwek i rodzynek
- olej rzepakowy - 8 łyżek
- liść laurowy 
- ziele angielskie
- sól himalajska
- pieprz ziołowy

- majeranek
- zioła toskańskie (opcjonalnie)
- 4 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

- porcje gęsi obtoczyć w oleju, posypać solą i pieprzem oraz majerankiem i ziołami, następnie włożyć do głębokiego naczynia żaroodpornego;
- czosnek obrać, jabłka pokroić w ćwiartki i wrzucić do naczynia razem z  żurawiną, śliwkami, zielem angielskim i liściem laurowym;
- całość troszkę zalać wodą i zamknąć w żaroodpornym naczyniu i piec w piekarniku do miękkości ok. 1,5h w temperaturze 180 stopni;
- po tym czasie odkryć naczynie, co jakiś czas polewać porcje gęsi powstałym sosem w naczyniu i nadal piec przez kolejne ok. pół do godziny (do miękkości);
- w miarę potrzeby można dodać jeszcze szczyptę majeranku na samą górę porcji gęsi.

U mnie podana z kluskami śląskimi i sosem borowikowym.

SMACZNEGO!



Share this:

JOIN CONVERSATION

    Blogger Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz