Pieczone pączki

 
Pieczone pączki

Delikatne, chrupiące i przepyszne! 
Tak w trzech słowach mogę opisać pączki, które wychodzą z mojego autorskiego przepisu. 😀💓🍩

Przypominam, że do każdego mojego słodkiego przepisu używam dużej szklanki jako miarki. (300ml)


Składniki:

- 3 jaja
- 3/4 szklanki ksylitolu/cukru
- 1 szklanka mleka
- 200g masła
- 4 szklanki mąki
- 50g świeżych drożdży
- szczypta soli

Nadzienie:

- gorzka czekolada
- konfitura jagodowa



Sposób przygotowania:

- w rondelku zagotuj mleko, a w w nim rozpuść masło;
- gdy mleko z masłem ostygnie i będzie letnie dodaj do rondelka drożdże;
- do dużej miski wsyp mąkę, sól oraz rozczyn (mleko z masłem i drożdżami);
- w małej osobnej miseczce utrzyj jaja z cukrem/ksylitolem i również dodaj je do miski;
- wszystko mieszaj drewnianą łyżką, w razie potrzeby dosypuj mąkę - ciasto powinno wyjść elastyczne, lekko klejące ale nie za bardzo;
- odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.30minut;
- gdy wyrośnie odrywaj po kawałku z ciasta, rozgniataj, w środek włóż ulubione nadzienie (ja dodałam do niektórych pączków gorzką czekoladę, a do niektórych konfiturę jagodową) i sklej tak, aby nic nie wyciekało w trakcie pieczenia;
- blachę wyłóż papierem do pieczenia;
- piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut, po wyjęciu posyp cukrem pudrem.

...Najlepsze są jeszcze ciepłe! 
SMACZNEGO! 😍
 


Share this:

JOIN CONVERSATION

2 komentarze: