Pieczone pączki
Delikatne, chrupiące i przepyszne!
Tak w trzech słowach mogę opisać pączki, które wychodzą z mojego autorskiego przepisu. 😀💓🍩
Składniki:
- 3 jaja
- 3/4 szklanki ksylitolu/cukru
- 1 szklanka mleka
- 200g masła
- 4 szklanki mąki
- 50g świeżych drożdży
- szczypta soli
Nadzienie:
- gorzka czekolada
- konfitura jagodowa
Sposób przygotowania:
- w rondelku zagotuj mleko, a w w nim rozpuść masło;
- gdy mleko z masłem ostygnie i będzie letnie dodaj do rondelka drożdże;
- do dużej miski wsyp mąkę, sól oraz rozczyn (mleko z masłem i drożdżami);
- w małej osobnej miseczce utrzyj jaja z cukrem/ksylitolem i również dodaj je do miski;
- wszystko mieszaj drewnianą łyżką, w razie potrzeby dosypuj mąkę - ciasto powinno wyjść elastyczne, lekko klejące ale nie za bardzo;
- odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.30minut;
- gdy wyrośnie odrywaj po kawałku z ciasta, rozgniataj, w środek włóż ulubione nadzienie (ja dodałam do niektórych pączków gorzką czekoladę, a do niektórych konfiturę jagodową) i sklej tak, aby nic nie wyciekało w trakcie pieczenia;
- blachę wyłóż papierem do pieczenia;
- blachę wyłóż papierem do pieczenia;
- piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut, po wyjęciu posyp cukrem pudrem.
...Najlepsze są jeszcze ciepłe!
Ciekawa alternatywa dla typowych paczkow :)
OdpowiedzUsuńDokładnie! Pączki nie muszą być smażone :)
Usuń